Saveti za poljoprivrednike: Suzbijanje korova u travnjaku

LESKOVAC

Suzbijanje korova predstavlja meru opšte nege travnjaka i obavlja se tokom cele sezone. Korovske trave oduzimaju životni prostor, hranljive materije i vlagu travnjaku, a svojom bojom, oblikom i teksturom lista narušavaju njegov estetski izgled. Često se zbog godišnjih odmora i smanjene nege travnjaka pojave korovi. U letnjem periodu u intervalu od juna do avgusta, u našem kontinentalnom podneblju, travnjaci ulaze u fazu mirovanja i sporijeg rasta i bokorenja. U tom razdoblju su travnjaci podložni napadu korova, kojima upravo takvi uslovi odgovaraju za rast i razmnožavanje. Najčešći korovi koji se leti mogu zateći na travnjaku su zubača (Cynodon dactylon), divlji sirak (Sorghum halapense), pirevina (Agopyron repens) itd. Pošto pripadaju istoj porodici kao i trave, ne možemo ih suzbijati herbicidima već samo plevljenjem i mehaničkim putem. Do određene mere možemo ih kontrolisati kosidbom ( kosačice, motorne, električne ili ručne kose) i tako sprečiti klasanje korova i time zasejavanje. Međutim za zubaču, vrlo nisku travu koja se travnjakom širi vrežama (stolonima) to ne važi. Ona može u kratkom periodu prekriti velike površine travnjaka, a jedini spas je u ručnom plevljenju. Korove iz travnjaka najlakše je pleviti kada je zemljište vlažno.
Od širokolisnih korova na travnjaku najčešće nailazimo na maslačak (Taraxacum officinale), bokvica širokolisna (Plantago major), palamida (Cirisium arvense), razne vrste detelina (Triffolium sp.), ptičji dvornik (Polygonum aviculare), zelje divlje (Rumex acetosa) i dr. Širokolisne korove efikasno suzbijaju selektivni herbicidi na bazi 2,4 D, kao što su Velox, Monosan herbi, zatim preparata na bazi dikambe Agrodimark, Banvel 480 S, fluroksipira Lodin, Fluromark, Starane itd. Tretiranje treba sprovoditi po suvom i mirnom vremenu. U slučaju da se travnjak navodnjava automatski, potrebno je isključiti navodnjave barem na dan kada se obavlja tretiranje, kako se sredstvo ne bi ispralo pre nego što ga biljka upije.
Topdressing je mera nege kojom se poboljšava struktura zemljišta i ravnjavaju neravnine. Primenjuje se uglavnom na sportskim terenima, a ređe na manjim kućnim travnjacima. Sastoji se od rasipanja peska fine granulacije (0,06-2,00 mm), najčešće kvarcnog peska. Ova mera je naročito važna na travnjacima koji su posejani na težim glinovitim zemljištima jer pesak poboljšava kapacitet zemljišta za vazduh i vodu. Takođe, na taj način se povećava otpornost travnjaka na pojavu gljivičnih bolesti i razvoj mahovine, inače tipičan problem travnjaka na teškim zemljištima. Na manjim površinama rasipanje peska se radi ručno, a brezovom metlom ga možemo utrljati na površinu travnjaka. Na većim površinama rastura se mašinski, važno je naglasiti da se nikako ne sme naneti predebeli sloj peska (maksimalno 2-4 mm/m2).

Usejavanje travnjaka je mera kojom se popunjavaju gole površine u travnjaku. Najbolje je usejavati travnom mešavinom koja je upotrebljena za prvu setvu travnjaka ili nekom smesom za usejavanje i brzu regeneraciju koja sa sastoji od više vrsta ljulja, a pre svega engleskog. Uklanjanje opalog lišća i plodova je važno redovno sprovoditi kako svojim truljenjem ne bi uzrokovalo propadanje travnjaka. Delovi travnjaka na kojima dolazi do truljenja će propasti, čime nastaju ogoljene zone, što kvari estetski doživljaj travnjaka. Zato je prolećnim usejavanjem te zone moguće popraviti.

Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.

Nova Naša reč je leskovački nedeljnik koji ima svoje štampano i elektronsko izdanje. Novi broj je na kioscima svakog petka, te novinu možete kupiti širom Jablaničkog okruga.

Na našim stranicama, čitajte:

– Najvažnije lokalne političke, ekonomske, infrastrukturne, komunalne, kulturne, sportske i druge novosti.

– Priče sa vama, našim sugrađanima, “običnim i neobičnim ljudima”.

– Tekstove o političkimbezbednosnimsociološkimgeopolitičkimekonomskim i socijalnim fenomenima koji kreiraju naš svet i naš pogled na svet.

– Vrhunska dela (pripovetke, kratke priče i pesme) naših pisaca.

– Tekstove o istoriji Leskovca i okoline.

– Još puno, puno toga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*