Važne napomene za sezonu prskanja biljaka

LESKOVAC

Radi istovremene zaštite bilja od bolesti i štetočina, često se moraju zajedno primeniti dva ili tri preparata u istoj prskalici. Time se postiže znatna ušteda u radu i smanjenju troškova prskanja. Međutim, za ova kombinovana prskanja neophodno je poznavati mogućnost mešanja pesticida koji se žele koristiti. To je delikatan posao, jer pri mešanju sredstava dolazi do međudejstva, koji mogu bitno da izmene kvalitet i efekat čorbe, pa čak i u nekim slučajevima prouzrokuju pojavu ožegotina na lišću i plodovima biljaka.
-Pre otvaranja pakovanja obavezno detaljno pročitati upustvo o primeni preparata.
-Proverti da preparatu nije istekao rok primene i da se njegova preporuka uklapa u rok primene pred berbu plodova.
-Proveriti da ne postoji opasnost od trovanja pčela koje u voćnjaku, vinogradu posećuju korov ili druge biljke u fazi cvetanja. Pre prskanja obavestiti pčelare u susedstvu do tri kilometra udaljenosti, najmanje na tri dana pred prskanje useva u cvetanju. Stoku iz tretiranih objekata udaljiti najmanje za tri nedelje.

-Proceniti stepen opasnosti za susedne biljke usled zanošenja kapi.
-Pribor za spravljanje rastvora i prskalica moraju biti čisti i bez ostataka pesticida od ranijeg tretiranja.
-Nikako ne koristiti istu prskalicu i za tretiranje korova. Ako se to ipak desi, onda obavezno izvršiti detaljno pranje prskalice deterdžentom za suđe i dobro isprati vodom.
-Koristiti uvek sveže spravljenu tečnost za prskanje koju treba obavezno sipati kroz gusto sito u prskalicu, kako bi odstranili mehaničku nečistoću koja može dovesti do začepljenja prskalice.
-Koristiti samo onu količinu (koncetraciju, dozu) preparata koja je navedena u upustvu o primeni određenog preparata.
-Određenu količinu preparata najpre pomešati sa malo vode, a zatim postupno, uz mešanje, razblažiti do potrebne koncetracije.
-Prskanje tako obaviti da budu dovoljno okvašeni i lice i naličje lista.
-Prskati sa odstojanja od gore na dole. Prestati sa prskanjem čim počnu da padaju prve kapi sa lista ili ploda.
-Biljke ne prskati posle kiše ili jake rose, dok su mokre jer na lišću imaju dovoljno tečnosti pa ne može da primi novu količinu.
-Izbegavati prskanje u cvetu izuzev preparata koji nisu otrovni za pčele.
-Izbegavati prskanje po vetru, pri visokim temperaturama i u sparnim danima.
-Ako se pri mešanju tečnog preparta sa vodom izdvaja pri dnu ili na površini vodenog stuba uljani sloj, takvu mešavinu ne treba koristiti jer može biti fitotoksičan za gajenu biljku.
Sredstva za zaštitu bilja se posle primene brže ili sporije razgrađuju do bezopasnih jedinjenja ili do supstanci koje su sastavni delovi biljnog sveta. I pored toga, pesticidi poseduju osobinu da se odupru razgradnji pod uticajem toplote, vlage, svetlosti, reakcije sredine i mikroorganizama. Ova osobina je poznata kao stabilnost hemijskih sredstava. Trajnost pesticida je uslovljena njihovom rastvorljivošču, isparljivošću i brzinom hemijskog i mikrobiološkog raspadanja u pojedinim sredinama.

Na upustvu svakog preparata obavezno je da bude jasno istaknuta karenca, radna karenca i karenca za stoku. Karenca označava vreme koje mora da protekne od poslednje primene nekog pesticida do berbe ili žetve useva. Radna karenca označava vreme koje je potrebno da protekne od primene hemijskog sredstva do momenta kada radnik može da bezbedno uđe u oprskano polje radi obavljanja radova.
Mirjana Petrović, dipl.inž.polj.
PSSS Leskovac

1 Trackback / Pingback

  1. Važne napomene za sezonu prskanja biljaka - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*