SKICA ZA PORTRET : GORAN TASIĆ, PROFESOR I LIKOVNI UMETNIK

LESKOVAC

Goran Tasić je talenat za likovnu umetnost ispoljio je još u predškolskom uzrastu, a kasnije i u osnovnoj i srednjoj školi, kada je za svoje radove dobijao više pohvala, priznanja i nagrada, na raznim likovnim manifestacijama i takmičenjima. Učestvovao je na više kolektivnih izložbi i priredio tri samostalne izložbe na polju slikarstva (jednu autorsku i dve sa manjom grupom autora). Izlagao je više puta strip-radove, kolektivno i na nekoliko „Sajmova stripa“ u Srbiji i inostranstvu. Učestvovao je na likovnim kolonijama u Sopotu (Tresije-Nemenikuće, 2010.g. i 2012.g.), kao i na Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Jagodini (Rekovac – Levča, 2010.g.). U toku 2008./2009.g. izrađivao je ilustracije za izdavačku kuću „Ann’s Paper Art“ u Švajcarskoj. Preko Interneta 2013.g., zapaženo učestvuje na „International Competition of Comtemporary Artists“- Gallery Rybakow – Moskva u Rusiji, gde dobija pohvalu za svoj rad, a u periodu avgust-oktobar 2014.g., zapaženo učestvuje i na „International Competition – American Art Awards“ u Americi.
Od 1990.g. stiče dragocena iskustva na polju likovne umetnosti, a 1993.g. bezuspešno konkuriše na Likovnoj akademiji u Beogradu. To ga ne deprimira, već naprotiv još više motiviše da nastavi sa upornim radom. Sa grupom mladih entuzijasta 1997.g. uspešno učestvuje u pokretanju prvog leskovačkog strip–magazina „Arsenal” (7+7 veličanstvenih). U periodu od 1997.g. do 2003.g. bio je član likovnog udruženja ULIPUL u Leskovcu, a od 2004.g. počinje da se bavi likovnom umetnošću kao „Samostalni likovni stvaralac – autodidakt”. Stilski i tematski se izražava vrlo heterogeno i nije mu strana gotovo ni jedna priznata slikarska tehnika ili materijal, na kome se, pre svega kvalitetno može raditi i likovno izražavati. Voli da se povremeno umetnički izrazi i kroz primenjenu umetnost, a ređe i kroz vajarstvo. Pored likovnog izražavanja u svetovnim temama, bavi se i izradom duhovnih, pre svega hrišćanskih tematika, te izradom pravoslavnih ikona, freski i slika u baroknom i vizantijskom stilu.
Stotine Goranovih slika, ikona, crteža i ilustracija, nalaze se u vlasništvu državnih i društvenih institucija, u raznim firmama i kod privatnih kolekcionara, prijatelja i poznanika. Preko 50 radova (ikona i freski) nalazi se u privatnom vlasništvu sveštenika, ali i u vlasništvu pravoslavnih crkava i manastira u Srbiji. Na desetine Goranovih radova se nalaze i van Republike Srbije u inostranstvu i u privatnim kolekcijama u Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, BiH-i, Grčkoj, Austriji, Nemačkoj, Danskoj, Švajcarskoj, Engleskoj, Norveškoj, Kanadi, SAD-u i Australiji.

I.S.

Goran Z. Tasić je rođen 05.02.1969. godine u Leskovcu, gde je završio osnovnu školu, kao i Gimnaziju. Diplomirao je 1995. na Fizičkom fakultetu (PMF) u Beogradu. Više od 20 godina radi profesionalno kao profesor fizike i hemije u osnovnim i srednjim stručnim školama u Leskovcu.
Prava anegdota je kako je Goran otkrio talentovan za slikanje. U drugom razredu osnovne je dobio prvu nagradu na dečjem konkursu na nivou opštine Leskovac.
-Pozvala me učiteljica, i u učionici je bio neki čovek koji mi je čestitao na dobro urađenom crtežu i pritom rekao „Svaka čast, bravo, tvoj crtež je najbolji i dobićeš nagradu. Ali, priznaj mi pošteno, ujče li ti nacrta crtež?“
Rad je bio sto posto moj, i tad sam shvatio da to nešto vredi!-

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*