MLADE NADE ŠKOLE STRIPA

LESKOVAC

Često o leskovačkoj školi stripa „Nikola MItrović Kokan“ pišemo kad su u pitanju neke nagrade. Ovog puta nagrade nisu povod, nego predstavljamo neke od najmlađih polaznika.
Anastasija Videnović ide u treći razred Osnovne škole „Vuk Karadžić“. Dobila je prvu nagradu u kategoriji do devet godina na kragujevačkom konkursu za dečiju ilustraciju „Kreativni genijalci“. Bila je u Kragujevcu da primi nagradu i njen utisak je da je u tamo veći prostor, za razliku od Leskovca, ali je mnogo manje ljudi nego kad je Balkanska smotra stripa. Njen put u školu stripa je kao i kod ostale dece, talenat za crtanje kao i osnov i mamino pitanje da li bi htela u školu stripa. Došla je, odmah joj se dopalo i tu je već par godina.
Anđela Savić pohađa šesti razred Osnovne škole „Bora Stanković“ u Guberevcu i sa sestrom redovno dolazi u školu stripa. Za nekoliko meseci već ima drugu nagradu na kragujevačkom konkursu za dečiju ilustraciju „Kreativni genijalci“ u kategoriji do 12 godina. U školu stripa je krenula jer je videla od mlađe sestre, dopalo joj se, pa je rešila i sama da proba. Ono što ceni u ovoj školi je što im nastavnici uvek ukažu na eventualnu grešku, šta treba otkloniti, kako ispraviti… Njena sestra Jovana je četvrti razred iste osnovne škole i već godinu dana je polaznik škole stripa, a dobila je nagradu elektronskog časopisa za decu kao mlada nada. Nju je tata gledao svaki dan kako crta, a pošto je čitala stripove, doveo je u školu stripa da vidi kako to izgleda i kako sama može da stvori strip. Dopalo joj se društvo koje se tu nalazi, kao i što ova škola nije ona klasična škola, nego je opuštena atmosfera. Anđela i Jovana imaju još jednu sestru, za koju kažu da će da pođe u školu stripa čim nauči latinicu.


Tanasije Ignjatović je drugi razred Osnovne škole „Josif Kostić“. U školu stripa ide nekih godinu dana, a tu je krenuo na tatinu preporuku. Najviše voli da crta automobile, a posebno Ford Mustang GT. U trenutku dok je pričao za Novu Našu reč crtao je nemački automobil marke Mercedes koji umesto točkova ima sanke i koji je Tanasije zato nazvao sankaauto. Dobio je nagradu u Velesu u Makedoniji kao najmlađi učesnik. Za nagradu mu je javila mama, a on je skakao od sreće. Deda je rekao „Bravo majstore!“ i obećao da će da ga časti zbog te nagrade i na to čašćavanje se još uvek čeka. Tanasije ide u školu stripa dvaputa nedeljno i smatra da je to malo, ali opet, pošto bi hteo da ide i na košarku, rukomet, u muzičku, pa i na fudbal, onda ne bi mogao sve da postigne…
Katarina Prokopović je učenik Osnovne škole Josif Kostić, treći razred. Više joj se sviđa škola stripa, jer se tu više crta nego što se uči, a to govori njeno trogodišnje iskustvo pohađanja škole stripa, gde bi volela da vremenom i sama postane predavač i nekoj drugoj deci otkriva tajne crtanja stripa. Više voli da crta životinje nego ljude. Od životinja najčešće crta mace, kuce, zeke i sve ono od čega je napravila cirkus čuvajući ih u kući. U školu stripa je pošla zato što je talentovana za crtanje, pa joj je mama savetovala da proba. U početku joj se nije svidelo jer je bilo neke „bez veze“ dece, koja su bila loša, galamila… Ali, sada je ogromna većina dobre dece pa joj je dolazak takoreći zabava.

Ivan Spirić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*