Pljeskavica kod Majstora Dekija u Perniku

 

PERNIK

(Iz arhive štampanog izdanja Nove Naše reči)
Leskovačke roštiljdžije pronose slavu leskovačkih specijaliteta u Bugarskoj

Pernik-Majstori roštilja iz Leskovca pronose slavu leskovačkih specijaliteta i van granica naše zemlje. Miris i ukus pljeskavica, vešalica, ražnjića, uštipaka i drugih roštiljskih đakonija koje pripremaju Leskovčani osećaju se u mnogim bugarskim mestima, primorskim i planinskim turističkim centrima, ali i u gradovima u unutrašnjosti – Sofiji, Plovdivu, Perniku. Jednog od njih, Dejana Stefanovića, pronašli smo ovih dana u Perniku, gradu sa osamdesetak hiljada stanovnika, koji je od Sofije udaljen dvadesetak kilometara.
-U Bugarskoj sam već devetu godinu. Bio sam u Varni i Sofiji, a poslednjih godina držim lokal u Perniku koji Bugari rado posećuju. Meso dobijam iz Leskovca. Bugari vole sve naše specijalitete – pljeskavice, ćevape, ražnjiće, džigericu u skrami. Dolaze i iz drugih gradova – Sofije, Plovdiva. Svako ko prođe kroz Pernik svrati na leskovački roštilj. Ovde me ljudi znaju, prođite kroz grad i pitajte za majstor Dekija, svi će vam reći gde sam, ispričao je za „Politiku“ ovaj roštiljdžija.
Dejan ima stalne lokalne mušterije koji ovde dolaze svakodnevno. Njegovi gosti su i radnici, kao i vlasnici firmi koji dovode poslovne prijatelje na srpski roštilj.
-Para nema, kriza je i ovde. Možde je nekome Evropska unija donela dobro, ali mnogi ljudi ovde teško žive. Kažu, kamo sreće da nismo ušli u Evropu. Smatraju da se u Srbiji bolje živi i pitaju – šta će vam Evropa. Za sedam godina, koliko su u Evropskoj uniji, obični ljudi nisu osetili boljitak i znam mnoge koji moraju da rade po dva posla, kako bi opstali. Ja radim zato što imam stalne mušterije, ne ide baš najbolje, ali nije ni tako loše. Ovde su mi i žena i dete, rekao nam je Dejan.

M. Momčilović
Na slici: Dejan Stefanović
Foto: M. Momčilović

Neka Vaš komentar bude prvi

Objavi odgovor

Vaša adresa neće biti objavljena.


*