Od ubojnih sredstava zaostalih iz poslednjih ratova ugrožen i Leskovac

LESKOVAC

Neeksplodirane bombe iz 1999. godine nalaze se 150 lokacija u Srbiji,  od kojih su neke od ovih smrtonosnih sprava  i na dubini od 20 metara, objavio je Centar za razminiranje.

Najviše ih je, prema procenama, u jugozapadnoj i južnoj Srbiji, a kao jedna od lokacija pominje se Leskovac.
Površina na kojoj se nalazi opasna municija obuhvata skoro 2,5 miliona kvadratnih metara, od čega najviše u opštinama Sjenica, Tutin, Užice, Bujanovac, Raška i Niš.
Sumnja se da se, nakon požara i eksplozija u vojnim magacinima  u Paraćinu, Kraljevu, Vranju, Leskovcu i Kragujevcu, van vojnih objekata, još nalaze razne vrste  neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 18,5 miliona kvadratnih metara – navode iz Centra za razminiranje.
Duž cele teritorije Srbije, tokom dva Svetska rata, odvijali su seoružani sukobi različitih intenziteta,  i zagađenost raznim vrstama neeksplodiranih ubojitih sredstava datira i iz tog perioda.
Ove godine Vlada Srbije izdvojila je 230.000 evra za razminiranje u opštini Bujanovac, a novcem Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi – ITF, sredstvima SAD i Koreje biće uklonjene mine sa površine od oko 500.000 kvadratnih metara.
Nema informacije  o tome da li će i kada, od mina i drugih ubojitih sredstava, biti  čišćena druga najkritičnija područja u Srbiji, međju kojima je i teritorija grada Leskovca.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*