Rad na crno

LESKOVAC-CRNA TRAVA-VLASOTINCE

U devet opština i dva grada na jugu Srbije, inspekcijske službe otkrile su 285 radnika ”na crno” , saopštava resorno ministarstvo, kroz spiskove poslodavaca koji deo zaposlenih nisu prijavili.
Prednjače preduzeća iz Preševa, Bujanovca i Trgovišta.
Nakon nekoliko pogibija radnika na gradilištima u Srbiji, za koje je kasnije ustanovljeno da nisu bili ni prijavljeni, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zatražilo je od inspekcijskih službi da obiđu gradilišta u Srbiji i evidentiraju preduzeća koja radnike angažuju ”na crno”. Posle izvesnog vremena, objavljen je i spisak od 13 poslodavaca u oblasti građevinarstva, koji su kršili zakon u ovoj delatnosti. Par dana kasnije, spisak je proširen na 121 firmu, na teritoriji cele Srbije, ali se inspektori nisu zadržali samo kod građevinaca.
Tako je na jugu Srbije, na licu mesta zatečeno 285 lica, koja su, u trenutku kontrole radila ”na crno”. Neka preduzeća tako su radno angažovala jednog ili par radnika, a pojedina, konstatovala je inspekcija, gotovo da nikog od zaposlenih nisu prijavila.
Na krajnjem jugu, u Preševu, u dva preduzeća zatečeno je gotovo stotinu ”radnih ilegalaca”, jedna firma u Trgovištu bez prijave je držala 63-oje, dva poslovadca u Bujanovcu  – 23 radnika ”na crno”.
Spisak preduzeća u kojima je inspekcija zatekla neprijavljene radnike:

Preševo: ”Agro arbi plus”- 4o, ‘Solid Europa”-54;

Bujanovac: ”Elmija” -9,  UR ”Milano 2o17” – 23;

Surdulica: ZUTR ”Feniks” – 10;

Vladičin Han: UTPP ”Mihal 82”- 3;

Pirot: SUR ”Eurogrill” -7,   Radnja za proizvodnju i prodaju peciva ”Pored kale” 3;

Crna Trava : ”Crna Trava gradnja” -2;

Vlasotince: ”AMB gradnja” -6;   ”Peda plus” – 1,  STR ”Neimar S” – 3,   FZR Srđan Kocić – 3,  ”Sloga” Doo  – 4;

Doljevac: ”Gea constraktion”- 7;

Trgovište: ”Kriko obuća” – 63;

Vranje: SD ”trans universal” – 3,  „Coloseum game” – 6;

Niš: ”Tristrel” doo- 7,  ”Beta pharmacy”- 3,  UR ”Kod Šilje”- 5,   ”Hacienda lux”- Restoran ”Proleće”- 2,  ”Europa stil gradnja”- gradilište Vlasotince – 6,  UR ”Princip plus”- 6, Pozivni centar ”Liffe and herbs” – 3,  ”Santos-Santorini” – 5,  Radnja za proizvodnju  kolača, konsalting  i ketering  ”Gurmanlook” – 3, Radnja za registraciju i osiguranje  vozila ”Fića” – 2, DOO ”Nas trade” – 3,  Pekarska radnja ”Đorđević pek” –2.
Spisak preuzet sa sajta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*