Na vlasotinačkoj pijaci : NEMA NIŠTA ZA DŽABE

 

VLASOTINCE

Petak je pijačni dan u Vlasotincu i  dan kada se mnoga domaćinstva upute na Zelenu pijacu pored reke Vlasine da se snabdeju neophodnim namirnicama.

Neki kupuju, neki su došli da vide cene i da popričaju sa rođacima i prijateljima, Dakle, na pijaci ima ih od svake sorte, što bi rekao naš narod.
Vlasotinačka pijaca je sigurno, tako kažu kupci, najskuplja u celoj Srbiji. Kažu oni, da petkom u ranim jutarnjim satima stignu kupci iz planinskih sela organizovanim prevozom kombijem i imaju kratko vreme na raspolaganju da pazare. I ne pitaju za cene, najvažnije im je da kupe i napune torbe namirnicama za najmanje nedelju dana. A imaju novca, jer ,,njihovi domaćini su na strani gde rade kao zidari i imaju pare, kao plevu,” kažu Vlasotinčani. A, prodavci došli i dopremili robu sa željom da je prodaju i da u novčanike stave mukom zarađene pare.
Kupci kao kupci, hteli bi da kupe što jeftinije, a toga nema. Nema ništa za džabe.
Iako je već duboko zakoračila u osmu deceniju života, Draga Stanković iz sela Stajkovca sa snajom Jordankom i sinom Zoranom, svakog petka je na vlasotinačkoj pijaci. Trenutno imaju prvoklasan paradajz, papriku, krastavce i ljute džinke.


– Imamo 12 velikih folija i svaki dan smo na njivi. Od jutra do večeri radimo i borimo se. Kad dođemo na pijacu mnogi bi da uzmu našu robu praktično za džabe. E, to tako ne može. Neka dođu kod nas i neka provedu samo nekoliko sati na ovoj vrućini i vrelini u folijama i videće u kakvim smo mi mukama proizvođači. Imamo odličnu robu, i zato imamo stalne kupce, koji se isključivo snabdevaju kod nas, – kaže nam najstarija iz porodice Draga Stanković iz Stajkovca.
Snaja Jordanka radila je DP ,,Ciglana” iz Vlasotinca u upravi firme, a suprug Zoran kao pogonski inženjer bez malo dve decenije, kao rukovodilac u proizvodnji. Napustio je firmu i obreo se na njivi i u folijama, opet u proizvodnji. Ali ovog puta u kao proizvođač u povrtarstvu. Ne kaje se što je napustio firmu, ali…
– Nema narod pare. Ranije, u ono zlatno vreme, kada su radile sve firme i kada su radnici dolazili na pijacu, nisu pitali za cenu. Svi su imali dovoljno novca da kupe gotovo svaku vrstu robe. Mnogi od tih nekadašnjih, stalnih, kupaca počeli su da se bave proizvodnjom i prodajom svega ovoga što mi nudimo. Ponuda je daleko veća od tražnje i
ona praktično sama formira cenu naših proizvoda – objašnjava nam trenutne (ne)prilike na tržištu, odnosno na vlasotinaskoj pijaci Zoran Stanković, proizvođač iz sela Stajkovca.
Prošlog petka na Vlasotinačkoj pijaci cene su bile sledeće:
paradajz 40-50 din/kg. krastavac 30, krompir 30, kupus 30, crni luk 40, pasulj 250-300, lubenice 20, šljive 50 din/kg. paprika 3-5 din/kom.
Narednog petka, pitanje je da li će cene biti iste, jer kako reče Zoran iz Stajkovca one se formiraju na osnovu ponude i tražnje.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*