Impozantni rezultati “Grunera”

VLASOTINCE

Kada putnik namernik krene sa auto puta iz pravca Leskovca i dođe u Vlasotince biće prijatnio iznenađen činjenicom da će ga „sačekati” na ulazu u grad nekoliko proizvodnih firmi, sa izuzetno lepom i funkcionalno izgrađenom privrednom infrastrukturom, za razliku od mnogih sredina, gde se mogu videti zatvorene i ruinirane nekadašnje uspešne firme.
Sedište firme „Gruner” nalazi se u gradu Vehingenu koji se nalazi u nemačkoj saveznoj državi Baden – Virtemberg. U Vlasotincu „Gruner” je došao aprila 2007. godine uz zdušnu pomoć komšijske firme „Elrad”, gde su u prvo vreme rada bili korišćene proizvodni objekti „Elrada”. Samo desetak radnika bilo je na početku svog privrednog bitisanja „Grunera”, a danas u proizvodnim halama ima čak 530 radnika. Iz godine u godinu trend rasta uvek je išao uzlaznom putanjom, kako po broju radnika, tako i u samoj proizvodnji. Inače, „Gruner” se bavi proizvodnjom opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom.

  • U Vlasotince „Gruner” je došao na nagovor i preporuku vlasnika komšijske firme „Elrad”, koji su pre toga već imali ovde svoju firmu. Inače, oni su bili poslovni prijatelji i imaju dugogodišnju uspešnu sradnju. Vlasnik „Grunera” Eduard Šprajcer došao je u Vlasotince da vidi sav potencijal na koji se može računati u radu sopstvene firme. I tako, u aprilu se počelo sa radom. U početku je bilo samo desetak radnika, a rad se odvijao u iznajmljenim prostorijama „Elrada” od hiljadu kvadrata i sa svom njihovom pratećom administrativnom logistikom, – informiše nas Vladica Stanković, prvi čovek u proizvodnim pogonima, firme „Gruner” u Vlasotincu, koji je po obrazovanju diplomirani ekonomista, a magistrirao je na Univerzitetu u Šefildu u Velikoj Britaniji.

NNR:- Kako ocenjujete protekli period nešto više od deset godina u svim segmentima rada i realizacije planirane proizvodnje ?
Stanković: – Možemo biti zadovoljni svim onim što smo postigli i uradili u prethodnom periodu. Rasli smo iz godine u godinu. Radilo se veoma ozbiljno, ispunjavali smo sve kriterijume tržišta i naših kupaca. Ništa nismo želeli da prepuštamo slučaju. Sav rad i svo poslovanje bilo je u okviru postojećih propisa i zakona, jer bili smo svesni činjenice da bez toga nema poslovnog napretka.

NNR:- Kada i u koje vreme je povećana bila tražnja za vaše proizvode ?

Stanković: – To se desilo 2008. i 2009.godine kada je naš poslovni partner „Dženeral elektrik” počeo da od nedeljne naše proizvodnje od 1.000 komada iskazuje potrebe za čak 50.000 jedinica proizvoda za potrebe američkog tržišta, a radilo se o prekidačima za struju za stambene objekte.

NNR:- Gde se vaši proizvodi prodaju ?

Stanković: – Celokupna naša proizvodnja ide van naše zemlje, pa tako i 85% proizvoda u matičnoj firmi u Nemačkoj se proda na inostranom tržištu. Mi, uglavnom, snabdevamo određene kupce, koji su glavni dobavljači krajnjim kupcima u finalnoj proizvodnji.

NNR:- U vašim pogonima, koliko smo, mogli da vidimo imate veliki broj proizvodnih mašina. Odakle ste sva ta osnovna sredstva za proizvodnju nabavili ?
Stanković: – To je sve stiglo iz Nemačke i kupljeno je od naše matične firme u Nemačkoj i one su sada imovina i vlasništvo srpskog „Grunera” u Vlasotincu.

NNR:- Koliko vaša firma ima ukupno radnika ?

Stanković: – Sama naša matična firma u Nemačkoj ima oko 450 radnika, dok ćerka firma u Tunisu zapošljava blizu 300 radnika. Najbrojnija firma je naša ovde u Vlasotincu, gde imamo trenutno 530 radnika.

NNR:- Da li možda planirate proširenje vaših proizvodnih kapaciteta i da li bi to značilo otvaranje novih radnih mesta ?

Stanković: – Neposredno pored naše firme zainteresovani smo za obezbeđivanje osam hiljada kvadratnih metara opštinskog zemljišta koje bi smo iskoristili za gradnju nove proizvodne hale, što bi u isto vreme značilo i potrebe za novom radnom snagom. To sve treba da se uradi u najskorije vreme i kada sve to bude okončano na način kako je to predviđeno propisima možemo očekivati realizaciju tog projekta.

NNR:- Više je nego očigledno da ste mnogo toga, u prethodnim godinama, postigli na svim nivoima ?

Stanković: – Tako je. Posle početnih pionirskih dana 2007.godine i iz iznajmljenih hala sa deset radnika, krenuli smo svom snagom napred u svim segmentima. U 2009.godini na površini od dve hiljade kvadrata izgrađene su proizvodne hale i upošljeno 200 radnika, a već 2016.godine, širimo se na još površinini od tri hiljade kvadrata, što ukupno danas iznose sedam hiljade kvadratnih metara i sa brojkom od 530 radnika. Sve ovo pratilo je i povećanje osnovnog kapitala, što je veoma važna činjenica, a gajimo očekivanja da nam i budućnost bude takođe uspešna.

NNR:- Koja je struktura vaših radnika ?

Stanković: – Uglavnom to su žene, i one su prosečne starosti od 40 do 45 godina.

NNR:- Vaši dalji planovi ?
Stanković: – Od naše matične firme polovinom ove godine očekujemo neke konkretnije poteze kada je u pitanju proširenje eventualnih proizvodnih kapaciteta, kao što je izgradnja alatnice. Za sada smo ušli u pregovore sa „Folksvagenom”, a to traži neke nove momente u našem radu, što znači da će doći uskoro vreme da možemo uposliti nove radnike.
NNR:- Šta imate u planu kada je u pitanju proširenje proizvodnih kapaciteta?

Stanković: – Imamo planove za proširenje proizvodnih kapaciteta. U maju ili junu dobićemo konačne podatke od matične kompanije. Ono što je evidentno to je da će doći do proširenje u odeljenju montaže. Jedan od ozbiljnijih projekta je izgradnja alatnice, a to je proizvodnja alata za matičnu firmu kao i za svetsko tržište. U tom delu pojavila bi se potreba za oko 150 radnika i to u odeljenjima montaže i alatnice. To je izuzetno velika i skupa investicija u nabavci mašina i opreme, gde samo nabavka mašina iznosiće okvirno od 6 – 7 miliona evra, ne računajući tu izdatke za zgradu i sve ostalo što ide uz to.

NNR:- Koliko imate odeljenja za proizvodnju ?
Stanković: – Ranije smo sklapali uvozne komponente i kao gotove proizvode vraćali ih u inostranstvo. E, sada imamo četiri odeljenja za proizvodnju, proizvodno odeljenje montaže, zatim proizvodno odeljenje plastike, onda proizvodno odeljenje metalnih delova i na kraju alatnice. I to je jedan dobro zaokružen proces u u proizvodnji, i što je najvažnije u sopstvenoj režiji.

NNR:- Da li nam možete reći koje su impresije vašeg vlasnika Eduarda Šprajcera za svo ovo vreme rada kada je u pitanju privredni ambijent i sve što njega prati u Srbiji, odnosno samom Vlasotincu ?
Stanković: – I sam gospodin Eduard Šprajcer u potpunosti je zadovoljan svim onim što čine ljudi iz lokalne vlasti i samih nadležnih ministarstava Republike Srbije. Za sada se sve odvijalo u najboljem redu i uz obostranu korektnost i nema razloga da tako, što mi i očekujemo, ne bude i u narednom periodu.


Rekapitulacija rada
USPEŠNA 2018.GODINA
Prošla radna 2018.godina za „Gruner” u poslovnom smislu bila je, više nego, uspešna i berićetna.

  • U potpunosti možemo biti zadovoljni proizvodnim rezultatima u prošloj poslovnoj 2018. godini. Proizveli smo i izvezli na strano tržište rekordnih sedam miliona proizvodnih jedinica. Naša nadanja su da ove godine ta brojka bude znatno veća i da ove 2019. godine bude proizvedeno osam miliona proizvoda. Za tako nešto imamo sve uslove, a tu mislim pre svega na naše vredne radnike, koji su naš veliki resurs, – optimista je Vladica Stanković, prvi čovek „Grunera” u Vlasotincu.
  • Lokalna samouprava
  • SARADNjA OBOSTRANO KOREKTNA
  • Saradnja sa lokalnom samoupravom svih prethodnih godina bila je na potrebnom nivou.
  • Zaista imamo apsolutno korektnu saradnju sa lokalnom samoupravom Vlasotinca. Sve što se dogovarmo je zasnovano na korektnosti, tu pre svega mislim na predsednika opštine Zorana Todorovića i Nenada Stojkovića, potpredsednika skupštine – zadovoljan je direktor, Vladica Stanković, odnosom lokalne vlasti prema „Gruneru”.

Tekst i foto:Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*