Živojin Stefanović: Tužiću državu zbog penzije

 

LESKOVAC

 

-Poslednjih dana se po malo nerviram čitajući i slušajući medije o velikom suficitu u budžetu i o nekakvom povećanju penzija za 5 procenata od 1. januara naredne godine, – kaže za Novu Našu reč Živojin Stefanović, dugogodisnji leskovački političar i funkcioner.

– Dokle će da nas drže u zabludi? Prvo, ne radi se o takvom suficitu da, navodno, pre neki dan ministar Vujović kaže „ne znaju kako da podele suficit“, a i dalje, i dan danas koriste Zakon o privremenom ograničavanju isplate penzija i plata u javnom sektoru. I ja postavljam pitanje zašto nas, u suštini stvari, lažu? Ja sam ostvario penziju posle 2014. godine i, pošteno, imam solidnu penziju, ali mi oni svakog meseca, zadnje tri godine, uzimaju blizu 14.000 dinara. Po kom osnovu? Ja se slažem i zalažem da ne povećavaju penziju onima koji imaju veću penziju u odnosu na prosečni lični dohodak u Srbiji, ali da vrate penzije na nivo koji smo ostvarili, jer to je stečeno pravo. I po Ustavu i po svim pravima, oni nemaju pravo da nam to uzimaju i ja sam spreman da tužim državu Srbiju zato što mi uzima ono što sam ja, smatram, pošteno stekao i zaradio. Ali se zalažem da se povećaju penzije svima onima koji primaju ispod prosečnog ličnog dohotka u Srbiji.

Sada oni kažu – mi ćemo dati svim penzionerima po 5.000 dinara. Pa, ukoliko je otprilike 700.000 penzionera koji primaju preko 50.000 penzije i dalje, to se u proseku 10.000 mesečno se uzima od njih, što iznosi sedam milijardi mesečno. Dakle, opet penzioneri daju kolegama. Dajte da mi to damo dragovoljno, da se izjasnimo, ja sam spreman da dam i 5% od penzije, ali neka mi vrate penziju na stečenu po rešenju. Smatram da je ovo samo zamajavanje, da je ovaj suficit upravo od toga, od ukidanja stečenih penzija i smanjenja plata u javnom sektoru, da bi budžet bio u suficitu. Za to se zalaže i MMF, jer on je velika finansijska korporacija, njihova roba je novac i on hoće da mu budžet Srbije bude fin da bi mogao da vraća bonitete. Ja to razumem i zato sam spreman, po prvi put, da se sa državom stvarno sudim za svoja prava i prava mojih kolega, koji su ovim strahovito oštećeni. Možda bi se mi penzioneri i dobrovoljno izjasnili da se deo procenata da državi Srbiji, a ne da onaj Milan Krkobabić govori da smo se mi penzioneri dragovoljno odrekli. Nikad niko nas o tome nije i pitao i stvarno me iznenađuje ovakva pasivnost udruženja penzionera u Leskovcu, kao i u drugim gradovima, što na ovo ne reaguju. Spreman sam, da ukoliko vrate penzije na nivo na koji sam ostvario pravo, da ja od dela svoje penzije, od 2-5%, ustupim svakog meseca budžetu grada Leskovca, – kaže Stefanović.

Istovremeno, on se zalaže da se povećaju penzije onima koji imaju ispod 25.000 dinara mesečno.

-Penzija prati platu, to je čuvena parola s kojom su PUPS i moj SPS dobili dva izborna ciklusa. Prema tome, zašto se za to ne zalaže i PUPS i SPS? Pogubili su se u ovome. Sada svi podržavaju ovo da je bitno da budžet bude pun. Kako će narod da živi – to njih nije briga,- smatra Stefanović.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da će senior kartice najverovatnije biti deljene samo po velikim gradovima, ne i na jugu Srbije, Stefanović kaže da “to nije prvi put”.

– I postavlja se pitanje otkud tolikog suficita u Beogradu? Pa normalno, tamo su sve državne institucije, kad sve prinadležnosti idu njima. To nije korektno, nije ni moralno i, pre svega, nije pošteno. Zašto penzioneri u Vranju, Leskovcu, Lebanu, Medveđi, itd. da nemaju te privilegije? U krajnjoj liniji, pa šta su dozvolili Beograđanima? Da idu da se kupaju, da trče, itd. To nije benefit, benefit treba da bude nešto sasvim drugo. Najviši benefit je dati da penzija dostigne ono o čemu je postojao dogovor, a to je da penzija prati platu. I da se povećanje dvaput godišnje usklađuje. To je pravi odnos snaga i teško

onim mojim kolegama koji imaju penziju ispod 25.000 dinara. Objektivno, sa time se ne može živeti ni u Leskovcu, a da ne govorim o većim gradovima.-

Stefanović je  apostrofirao  da su sve ovo radili PUPS i SPS, pa je na čuđenje novinara da je za SPS nedvosmisleno rekao “moj”, na pitanje da li to znači da je SPS ponovo njegov, odgovorio:

-Ja sam uvek bio to što sam. Ja ne mogu da se odreknem ideja socijalizma. Tako sam odrastao u mojoj Donjoj Jajini i ja sam stvarno to i u duši i u glavi. Tako se i ponašam, bez obzira šta trenutno radio, ja sam i dalje, možda i naivan, socijalista. Takav ću na kraju i umreti, – kaže Stefanović, uz smeh.

Ljiljana Stojanović

1 Trackback / Pingback

  1. Živojin Stefanović: Tužiću državu zbog penzije - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*