Malih boginja nema a bolničke infekcije kriju

LESKOVAC

·         Odgovor Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu na pitanje da li ima slučajeva malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga, Nova Naša reč i JUGpress čekali su punih deset dana;

·         Odgovor na pitanje o infekcijama u leskovačkoj bolnici nismo ni dobili. Izgleda da je to neka tajna;

Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ), specijalista epidemiologije dr Jadranka Krasić, rekla je za Novu Našu reč da na teritoriji Jablaničkog okruga nema sumnjivih niti registorvanih slučajeva oboljevanja od malih boginja, ali da je preduzet “pooštren epidemiološki nadzor”.

-Nakon prijave epidemije malih boginja u Kosovskoj Mitrovici, odmah je preduzet pooštren epidemiološki nadzor nad morbilama u celoj Republici Srbiji, tako da su te mere preduzete i na teritoriji našeg okruga. Zavod je odmah uputio dopis svim nadzornim jedinicama, a to su sve službe pedijatrije, infektivno odelenje i odelenje ginekologije i akušerstva Opšte bolnice Leskovac. Prva obaveza je da su dobili definiciju slučaja i brojeve telefona epidemiologa, i u obavezi su da i o najmanjoj sumnji  koja odgovara definiciji slučaja odmah obaveste  epidemiologa. Zavod za javno zdravlje ima mogućnosti, opremljen je da odmah uzme laboratorijske uzorke i da ih transportuje do instituta Torlak radi potvrde da li se radi o morbilma ili se ne radi morbilima.

Krasić kaže i da je “svim službama pedijatrije naloženo da izvrše reviziju kartoteke, a to znači dece svih uzrasta od druge do petnaeste godine, kako bi se proverilo da li tu ima nevakcinisane dece koja su propuštena, ili da se radi o deci koja nisu potpuno vakcinisana, odnosno nisu primila drugu dozu. Imaju obavezu i da svu decu vakcinišu, ili da se izvrši dopuna vakcinacije”.

Vakcina, kaže, ima dovoljno i mogu da se svi vakcinišu. Važno je, dodaje, “da sva deca, koja nisu vakcinisana ili revakcinisana, a ne dobiju poziv, mogu da se jave lekarima.“

-Posebno se obraćam romskoj populaciji, jer oni često idu na rad u Beograd, Vojvodinu, Nemačku, da dođu ovde, da se jave izabranom lekaru. Nema potrebe da razmišljaju da li imaju overenu zdravstvenu knjižicu. Važno je da ima vakcine, da je vakcinacija obavezna, i sva deca mogu da budu vakcinisana. Moram da podsetim na 2010. godinu kada smo otkrili epidemiju u romskom naselju u Brestovcu, gde se radilo o porodici sa decom koja se vratila iz Nemačke. To nam se prelilo u 2011. na sva tri romska naselja, pa zatim i na populaciju u gradu, i onda smo radili i dopunske imunizacije, kako u Dečjem dispanzeru, tako i što smo išli od kuće do kuće,- objasnila je Krasić.

Ova vakcina se daje u drugoj godini, a revakcinacija pred polazak u školu, u sedmoj godini.

-Na teritoriji Jablaničkog okruga obuhvat vakcinisane dece u drugoj godini je 89%, a u sedmoj godini 91%. Onih ranijih godina na teritoriji našeg okruga, možemo da kažemo, je taj kolektivni imunitet bio dobar, obuhvat se kretao od 91-95%. Kada je u pitanju okrug, tamo gde su najmanje opštine je i najmanji broj dece i tu je procenat 100%. U većim opštinama ima iskakanja i u opštinama gde imamo romsku populaciju, koja se nalazi u Leskovcu, Bojniku i Lebanu. Tu nam je procenat nešto niži, od 85-89%, –  rekla je Krasić.

·         SUMNJE

– U periodu od prvih šest meseci, kada je rađen redovni epidemiološki nadzor nad morbilama na teritoriji našeg okruga, imali smo tri suspektna slučajeva na male boginje. Uzet je laboratorijski materijal, transportovan je do instituta Torlak i povratno je potvrđeno da se ne radi o malim boginjama. Od oktobra, kad je prijavljena epidemija u Kosovskoj Mitrovici, za sada nismo imali ni jedan suspektni slučaj da je prijavljen od strane nadzornih jedinica,- rekla je doktorka Krasić.

·         DA LI SU BOLNIČKE INFEKCIJE TAJNA?

Na odgovore vezane za male boginje, ali I bolničke infekcije, čekali smo punih jedanest dana. Doktorka Krasić kaže da je bila mnogo zauzeta i da nije imala vremena da nam odgovori na mejl u kome su pitanja, a koji je u Zavod za javno zdravlje poslat još 3. novembra ove godine.

Međutim, izgleda sa je ovoliko odugovlačenje sa odgovorom na pitanje da li ima malih boginja u Jablnaičkom okrugu, što je tema broj jedan u Srbiji već nedeljama i od izuzetne je važnosti da građani budu pravovremeno informisani, izavalo pitanje koje se ticalo bolničkih infekcija.

Kada smo u razgovoru došle do tog pitanja, doktorka Jadranka Krasić je vidno zbunjena. Govori nam o istraživanju u pеriоdu оd 1. dо 30. nоvеmbrа 2017. gоdinе u okviru Čеtvrte nаciоnаlne studiјe prеvаlеnciје bоlničкih infекciја i pоtrоšnjе аntibiоtiка, u оrgаnizаciјi Ministаrstvа zdrаvljа Rеpubliке Srbiје u sаrаdnji sа Rеpubličкоm stručnоm коmisiјоm zа nаdzоr nаd bоlničкim infекciјаma, Institutоm zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ i mrеžоm institutа i zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе. Istraživanje se sprovodi I u leskovačkoj bolnici.

Krasić kao jedan od ciljeva navodi da se “utiče na pacijente da smanje težinu, povedu računa o ishrani, ostave  cigarete, povedu računa o korišćenju antibiotika”. A na pitanje koliko je slučajeva bolničke infekcije ptijavljeno Zavodu za javno zdravlje u leskovcu, Krasić ne odgovara. Na pitanje da li Zavod nema podatke o tome, kaže “ne, ja taj podatak imam ali… nije mi tu Zorana (Krasić, prim NNR). Na pitanje da li se taj podatak krije, i zašto se krije, jer su u Zavodu za javno zdravlje imali deset dana da ga pripreme, i, na kraju, dogovore se šta će da kažu novinaru, ćutanje.

Ali, doktorka Krasić tvrdi da nije bilo epidemija bolničkih infekcija iako ne želi da nam kaže koliko je bilo prijavljenih takvih slučajeva. Za proglašenje epidemije je, kaže, potrebno da postoje dva slučaja u isto vreme u istoj ustanovi.

Eto, u leskovačkoj bolnici nekako nikad nisu bila dva slučaja bolničkih infekcija u isto vreme, bar tako kaže Načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) specijalista epidemiologije dr Jadranka Krasić.

A kako osnovanu sumnju da se nešto krije i mulja uvek izaziva pojava odbijanja da se javnosti saopšte podaci od JAVNOG značaja ( da se razumemo, novinari ne mogu da utvrde njihovu verodostojnost čak i da su nam rečeni lažni, sem ako nisu baš spremni da sitražuju) zatražićemo odgovore i po osnovu Zakona o dostupnosti informacija.

A to što i Ti poštovani čitaoče, znaš ili si čuo da je neko “zaradio” klostridiju u leskovačkoj bolnici. . . Pa eto, tim gore po to saznanje. I, na žalost, zaraženog.

Ljiljana Stojanović

1 Trackback / Pingback

  1. Malih boginja nema a bolničke infekcije kriju - JUGPRESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*