U šorcu osvojio vrh zavejane Besne kobile

Vladimir Stevanović

LESKOVAC

Vladimir Stevanović, instruktor Ninđucu kluba Buđinkan Leskovac, ovih dana uspešno je realizovao zimski planinarski uspon na istoimeni vrh Besne kobile (1923 mnv) noseći na sebi samo šorc i zimsku kapu, u dužini cele staze od ski centra do samog vrha. Radilo se o poduhvatu koji je podrazumevao izlaganje temperaturi od -4 do -7 stepeni Celzijusa, uz planinske vetrove u ukupnom trajanju od oko 3 sata. Ovom poduhvatu su prethodile pripreme koje su omogućile Vladimiru da bezbedno stigne na vrh i izazov završi bez ikakvih posledica.
Stevanović kaže da vrši slične poduhvate već deset godina.
-Najraniji je bio desetominutna meditacija u jezeru sa poledicom na spoljnoj temperaturi od -24 stepena Celzijusa. Ostale su uključivale posebne tehnike meditacije i disanja na vrhovima planina i šumama pod snegom. Inače, sama ninđucu tradicija je usko povezana sa tradicijom Jamabušija, putujućih monaha ratnika feudalnog Japana. Koristeći svoju praksu pod nazivom Šugendo, monasi se potpuno izlažu svim elementima prirode, među kojima se i nalazi izlaganje ekstremnim temperaturama i meditacija u zaleđenim rekama i jezerima, kao i ispod vodopada. Pored toga, Tumo je praksa tibetanskog Budizma koja u prevodu znači Unutrašnja vatra, a podrazumeva generisanje toplote unutar tela posebnim metodama disanja, dok se praktikanti dugoročno izlažu ekstremno niskim temperaturama na svojoj matičnoj planini – Himalajima. Takođe, metode disanja pod nazivom Pranajama, koje potiču iz indijske Joge, omogućavaju joginima-pustinjacima koji tradicionalno žive u udaljenim pećinama na snežnim planinama, da izdrže ekstremno niske temperature.-
Stevanović kaže da ne preporučuje građanima da se olako upuštaju u ovakvu avanturu i naglašava da se radi o dužim pripremama za njeno izvođenje.

I.S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*