Rekli pa porekli: “Aunde” (ipak) dobio subvencije države

Sećate se kako su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i vlasnik fabrike “Aunde” tvrdili da ta fabrika ne traži subvencije od države za zapošljavanje dela radnika “Džinsija” , što je trebalo u tom trenutku da malo smanji tenzije zbog zatvaranja turske fabrike?

Ta priča je bila tad lepa za javnost , sad Nova ekonomija piše da je država za fabrike u Jagodini i Leskovcu ovoj kompaniji opredelila 4,89 miliona evra, a da je prva tranša fabrici već isplaćena u februaru ove godine u iznosu od 2,07 miliona evra

Evo čitavog teksta

Kompanija Aunde SRB d.o.o. dobila je subvencije namenjene za proizvodnju navlaka za auto sedišta u pogonima u Jagodini i Leskovcu. Ukupan iznos subvencija koji je odobren fabrici je 4,89 miliona evra, a prva tranša je fabrici već isplaćena u februaru ove godine u iznosu od 2,07 miliona evra.

Sudeći po ugovorima koji su bili potpisani od 2013. godine do danas, ovo bi bio treći put da ova fabrika dobija subvencije od države.

Na upit Nove ekonomije Ministarstvu privrede da potvrdi ovaj podatak, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Ono što je sigurno, jeste da je Ministarstvo privrede Srbije 22. januara ove godine potpisalo ugovor sa fabrikom Aunde SRB d.o.o. registrovanom u Jagodini, o dodeli subvencija namenjenih za proizvodnju auto sedišta u Leskovcu i Jagodini.

Aunde SRB je u vlasništvu kompanije Aunde Italia S.P.A. i bavi se proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Iz ugovora koji je fabrika potpisala sa ministarstvom, može se videti da je u trenutku podnošenja prijave za dodelu sredstava, Aunde imala 765 zaposlenih.

Kompanija je ispunila uslov za isplatu prve tranše subvencija jer je uložila 958.985 evra u fabriku i zaposlila 300 novih radnika na neodređeno vreme.

Aunde se ugovorom obavezao i da ne smanjuje ukupan broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 1.374 u periodu od pet godina od završetka investicionog projekta i da ne smanjuje vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava.

Takođe, Aunde se obavezala da mora da isplaćuje zaradu koja je najmanje 20 odsto veća od minimalne, a na zahtev srednjih škola će omogućiti učenicima praksu u fabrici.

Druga tranša bi trebalo da bude isplaćena u 2025. godini, u iznosu od preostalih 2,8 miliona evra nakon dokaza da je fabrika uložila 2,1 milion evra i zaposlila još 260 radnika na neodređeno vreme.

Fabrika je krajem prošle godine otvorila proizvodni pogon u Leskovcu, a predsednik države je tada rekao da će, ako Aunde otvori pogon i u Vranju, država ovoj fabrici dati subvencije, a da bi za pogon mogle da posluže prostorije fabrike Jumko.

Inače, kako je predsednik tada saopštio, kompanija Aunde Italija je potpisala dugoročni sporazum sa Stelantisom i proizvodiće navlake za automobile Fiat Panda, Fiat 600 i Alfa Kid proizvedene u Kragujevcu.

Pre Aunde SRB, Fijat je imao ugovor sa abrikom Adient siting, koja je 11 godina radila u Kragujevcu kao kooperant, odnosno snabdevač Fijata sedištima, a onda prestala sa radom početkom 2024. godine.

.

Naime, ovo nije prvi put da kompaniji Aunde SRB država daje subvencije. Poslednji put je to učinila 2017. i 2018. godine kada joj je isplatila 1,01 milion evra kao podršku za novi pogon u Jagodini.

Fabrika je osnovana 1899. godine u Italiji za proizvodnju tkanina, a danas proizvodi čvrste tkanine za oblast automobilske industrije. Prisutna je u 20 zemalja sa 40 proizvodnih projekata.

„Aunde“ je prošle godine zaposlila deo radnika bivše fabrike Džinsi koja je zatvorila nedavno svoje pogone u Srbiji i otpustila oko 1.000 radnika”, piše Nova ekonomija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*