Kako do boračke legitimacije i šta se dobija s njom?

Razgovarala: Ljiljana Stojanović

Kako se dobija boraćka legitimacija i u čemu ona može da pomogne u svakodnevnom žiivotu, pravima i pomoći u preživljavanju , razgovarali smo sa Nadicom Šalinger, šeficom Odseka za društvenu brigu o deci i boračko-invalidsku zaštitu Gradske uprave za društvene delatnosti grada Leskovca.

NNR: Veliki broj Leskovčana je bio na raznim ratištima tokom 90-ih godina. Oni sada imaju pravo na boračke legitimacije po zakonu koji bi trebao da reguliše boračka pitanja. Legitimicaje su počele da se izdaju i kako teče taj proces?

: Zakonom koji je stupio na snagu 2021. godine je priznato, pored prava boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ustanovljeno je novo pravo, odnosno kategorija korisnika, a to su borci koji su bili angažovani u oružanim operacija 90-ih i u ratu 1999. godine. Za sve ove nove korisnike ustanovljena su tri nova prava, a to je pravo na sticanje statusa borca, pravo na boračku legitimaciju i pravo na borački dodatak. Ovde se uporedo rade postupci za ostvarivanje sva tri prava.

Najpre krećemo od ostvarivanja prava na sticanje statusa borca.

Za sticanje ovog prava protebno je da zainteresovano lice dostavi uverenje nadležne ustanove o dužini i teritoriji angažovanja, uverenje o državljanstvu, kopiju lične karte i zahtev koji može dobiti u našoj službi. Što se tiče ovog prava, svi borci koji su to pravo stekli su svrstani u tri kategorije.

Prva kategorija borca su oni koji su bili angažovani preko 200 dana, ili onaj ko je angažovan preko 60 dana na teritoriji AP Kosovo i Metohija.

Borac druge kategorije je sa angažovanjem 46-200 dana i borac treće kategorije sa angažovanjem do 45 dana.

Ova kategorizacija je bitna za ostvarivanje drugog prava, a to je pravo na borački dodatak. Da bi se dobio borački dodatak prilaže se zahtev za ostvarivanje prava na borački dodatak, zatim rešenje o sticanju statusa borca, uverenje o državljanstvu, lična karta, uverenje da nije osuđivan, kao i materijalni status porodice, odnosno da članovi porodice nemaju nikakva primanja po nekom drugom osnovu.

Treće pravo je pravo na boračku legitimaciju, koje se ostvaruje po automatizmu. Samim donošenjem rešenja o Pravu na sticanje statusa borca ostvaruje se i pravo na boračku legitimaciju. Mi dva puta godišnje šaljemo bazu podataka Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, oni izrađuju legitimacije i vraćaju ih nama, a mi ih distribuiramo neposrednim korisnicima.

Za sada sa tim boračkim legitimacijama korisnici mogu ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje, ali vremenom će verovatno biti ustanovljena još neka prava.

NNR: Da li zdravstveno osiguranje zavisi u kojoj su kategoriji?

: Da. Vrlo je važno i što se tiče novčane nadoknade koju dobijaju. Recimo, korisnici prve kategorije imaju novčanu nadoknadu u iznosu od 20.651 dinar, mesečno, za korisnike druge kategorije taj iznos je 16.505 dinara, a za korisnike treće kategorije 12.378 dinara. Preduslov je da nemaju nikakva druga primanja, kao i da imaju 60 i više godina. Takođe, ovo pravo ne mogu da ostvare i svi oni koji u vlasništvu imaju preko pet hektara zemljišta.

NNR: Kakvo je interesovanje Leskovčana po ovom pitanju?

: Mi svakog meseca dobijamo oko sto zahteva, ali s obzirom na broj lica koja su angažvana tokom tih ratnih operacija, verovatno će broj lica koja podnose zahteve biti sve veći.

NNR: Mi smo imali primedbu čoveka koji je bio 89 dana na Kosovu, i to u prilično problematičnim zonama, koji je dobio drugu kategoriju. On se javio nama i rekao da je problem bio u neadekvatnoj potvrdi od Vojnog odseka.

: One se javio nama i dostavio je potvrdu od Fonda PIO, a najsigurnija i najadenvatnija je potvrda koju izdaje Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Garda Leskovca, odnosno Vojni odsek. On je kasnije doneo ispravnu potvrdu i njemu će biti preinačeno rešenje, odnosno priznaće mu se prva kategorija. Naš savet svima je da se jave našem odseku, gde ćemo im dati sve potrebne informacije, vezano i za dokumentaciju koja im je potrebna, kao i načinu za ostvarivanje njihovih prava.

LEGITIMACIJE

Svi oni koji su ostvarila pravo i stekla status borca zaključno sa 31.5.2023. godine, mogu da u prostorijama Odseka za društvenu brigu o deci i boračku i invalidsku zaštitu da podignu svoje legitimacije.

4 Comments

  1. Sramota me je da citam ovo sve..ponizavanje naroda,boraca..dodatak samo ako niko u porodici ne radi i nema hleba da jede?!?!ne,dajte te uslove poslanicima,ministrima..ne borcima..oni su borci uvek imali iline da jedu..ali ovi lopovi,oni su tu samotrenutno.Njih uvedite

  2. U pravu si Dejane, bravo!
    Samo smo mi u Srbiji diskriminisani, velika sramota za nasu zemlju. Ovu zahvalnost za odbranu zemlje sto nam ,,ukazuje” domovina vide mladi narastaji, nasa deca, unucu…i svi mladi ljudi i vec su izvukli veliku pouku. Ministar za boracka pitanja nas savetuje da pokazujemo boracke legitimacije u megamarketima, postama… kako bismo trazili neke popuste, taman da se dodatno brukamo kao da su to loyalty kartice…VELIKA SRAMOTA!

  3. Pogledajte u komšiluku kakve benefite ostvaruju njihovi borci.
    Mislim da će kod nas to biti prečica do Haga. Ja sam borac 2.kategorije, kolika je nagrada ako se sam predam?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*