OD NOVE GODINE POD KROVOM PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

Za Novu Našu reč govori Goran Jović, predsednik RPKL

 

 

Novi Zakon o privrednim komorama, usvojen prošle godine, stupa na snagu  od Nove godine. O tome šta donosi ovaj zakon i do kakvih će promena doći na regionalnom nivou razgovaramo sa predsednikom Regionalne privredne komore Leskovac (RPKL) Goranom Jovićem.

JOVIĆ: Poslednja Skupština u dosadašnjem sastavu održana je 22. decembra. Podneli smo zahtev za gašenje RPKL kao prvnog lica, tako da ćemo od Nove godine raditi pod krovom Privredne komore Srbije.

NNR: Šta će to konkretno značiti, kada je reč o daljem radu komore?

JOVIĆ: Pun naziv naše komore biće Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga sa sedištem u Leskovcu. Bitno je to da nije odvojena komora za Vranje i za Leskovac, već ostaje jedinstvena komora, sa sedištem u Leskovcu. Po novom komorskom sitemu radićemo sa 35 članova parlementa. Znači, više neće biti upravnog odbora, nadzornog odbora, skupštine. Izbori će biti sprovedeni do kraja februara, a predloge za sastav parlamenta davaće privrednici. Stručna služba će davati predloge, po važnosti privrednika u regionu, predlagaće se oni privrednici koji su do sada plaćali svoje obaveze i ostali su u sklopu privredne komore Leskovac. Iz njihovih redova će se kasnije predlagati delegati za Privrednu komoru Srbije.

NNR: Da li će ovlašćenja regionalnih privrednih komora ostati ista?

JOVIĆ: Ostaće kancelarije u Bujanovcu i Vranju, a dobićemo veliki broj ovlaćenja koja su do sada bila isključivo pod ingerencijom Privredne komore Srbije. Komora će dobiti i javna ovlašćenja koja će dodatno biti ustupljena komorskom sistemu. Mnogi poslovi i potrebe privrednika, zbog kojih su oni do sada išli u Beograd, moći će direktno da se završavaju u Leskovcu, ili u kancelarijama u Vranju i Bujanovcu.

NNR: Konkretnije, o kojim ovlašćenjima je reč?

JOVIĆ: Davaćemo bonitet, kategorizaciju autobuskih stanica, dozvole za linije, potvrde o poreklu robe za izvoz, potvrde za izvoz na tržišta određenih zemlaja ERU, TIR oznake, sve ono što je do sada radio Beograd. Veliki broj ovlašćenja biće prebačen na regionalne privredne komore. Kvartalno, na svaka tri meseca, privrednici će moći da putem svog parlamenta predlažu odluke o izmeni zakona, koje će ići prema parlamentu Privredne komore Srbije. Trenutno Privredna komora ima jako dobre odnose sa Vladom Republike Srbije, tako da ćemo direktno da utičemo na donošenje nekih zakona.

NNR: Da li su vaši upošljenici edukovani za sve te poslove, koje do sada nisu radili?

JOVIĆ: Bitno je da smo mi uspeli da sačuvamo ljudstvo ovde u komori. Naši radnici se zadnja tri-četiri meseca obučavaju kako bi mogli da rade te poslove, imaju seminare, predavanja. Mali broj ljudi će to raditi, ali je to ono što nam je odobreno. Komora je imala 32 upošljenika, a sada je ostalo 13. Funkcija predsednika komore se gasi, biće postavljen direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Dakle, od Nove godine radićemo pod ingerecijom Privredne komore Srbije i očekujem da ćemo biti izuzeti iz politike.

NNR: Ono što privrednike najviše interesuje je članarina, koja se ponovo uvodi kao obavezna.

JOVIĆ: Od Nove godine članarina je obavezna, za sve registrovane privredne subjekte, banke, osiguravajuća društva, preduzetnike, s tim da postoje određene benificije za određene subjekte pri plaćanju članarine. Članarina je daleko manja nego što je bila i neće se više plaćati na dva mesta, jer je do sada plaćana Privrednoj komori Srbije i regionalnoj komori, a u Vojvodini i pokrajinskoj komori. Sada će se plaćati samo na jednom mestu, Privrednoj komori Srbije, odakle će biti finansirano i funkcionisanje komore u Leskovcu. Članarine će biti manje u nekim slučajevima ček i do 10 puta. Recimo, za neka preduzeća članarina će biti samo po 300 dinara mesečno, ili 600 dinara, što znači da to neće biti opterećenje za privredne subjekte. Istovremeno, naše usluge će biti 10 puta obimnije.

Mnogi će biti i oslobođeni plaćanja članarine, posebno oni koji počinju biznis. Najveće članarine plaćaće kompanije koje imaju velike prihode, a članarinu će morati da plaćaju i strane kompanije, koje to do sada nisu činile, jer je plaćanje članarine bilo dobrovoljno, ali su plaćali tu članarinu u svojoj zemlji. Imali smo slučajeve da smo neke kompanije i tužili i dobili ih na sudu, ali to više tako neće moći.

NNR: Da li će komora u Leskovcu i dalje moći samostalno da konkuriše za projekte EU, poznato je da ste relizovali veći broj takvih projekata  i to jako uspešno?

JOVIĆ: I dalje ćemo moći da konkurišemo za projekte EU, uz saglasnost Privredne komore Srbije. Tokom novembra ušli smo zajedno sa Visokom strkovnom školom poslovnih studija u jedan veliki projekat, u pitanju je „Srpsko-bugarski gurmanski voz“. Vrednost projekta je 170 miliona evra i relizovaće se narednih 18 meseci. Drugo, naše reference su vrlo zavidne i visoke, tako da ćemo nastaviti i dalje da konkurišemo, očekujemo da će nam do marta biti odobrena još dva projekta. Tu se, dakle, i posle Nove godine neće ništa promeniti.

NNR: Šta biste istakli kao poseban rezultat komore u prethodnoj godini?

JOVIĆ: Mislim da smo proteklih osam-devet godina dosta uradili i pozicionirali se u sam vrh, umeđu prve tri komore u Srbiji. Jedni smo od osnivača Srpsko-buraske komore, kao i Grčko-srpske komore, čije sedište ostaje u Leskovcu, i koja će se još više aktivirati. Mnoge aktivnosti grčkih privrednika koji žele da investiraju u Srbiju biće rešavane preko Leskovca, jer su prostorije ovde registrovane, tako da će Grci, preko naše komore, dobijati određene podatke vezane za investiranje i ulaganje u Srbiji.

Saradnja sa Privrednom komorom Srbije jako je dobra, podržali smo sve aktivnosti Privredne komore Srbije, i to prvi u Srbiji, tako da imamo njihovu maksimalnu podršku, rekao je za Novu Našu reč Goran Jović, predsednik RPKL, koga je Skupština imenovala za v. d. direktora do imenovanja direktora regionalne komore u Leskovcu.

Razgovarala

Sonja Petrović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*