Obavljeno 620 preventivnih pregleda

LESKOVAC


U Opštoj bolnici Leskovac i Domovi zdravlja u Leskovcu, Vlasotincu, Lebanu, Bojniku i Medveđi održana je 15-a po redu akcija Ministarstva zdravlja kojom su organizovani preventivni pregledi. Ovu mogućnost iskoristilo je 346 pacijenata i bez zakazaivanja je obavljeno 620 pregleda. U Opštoj bolnici obavljani su neurološki i oftamološki pregledi, u Domu zdravlja Leskovac mamografski pregledi, u Domu zdravlja Bojnik vršeno je merenje krvnog pritiska, EKG pregledi i određivanje nivoa šećera u krvi. Pacijenti su u Domovima zdravlja u Vlasotincu, Lebanu i Medveđi mogli da prekontrolišu krvni pritisak, nivo šećera u krvi i da obave EKG pregled.
Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević naznačio je da su se ovoj akciji priključili i Domovi zdravlja u Vlasotincu, Lebanu, Medveđi i Bojniku.
-Nadam se da će se sa ovim akcijama nastaviti, jer je preventiva najbolji i najbrži način da se otkrije neko obolenje. Svi pacijenti koji danas nisu došli na red da budu pregledani biće upisani i doći će na pregled tokom sledeće nedelje.
Magdalena Matić, načelnica Radiološke službe Doma zdravlja Leskovac, gde su rađeni mamografski pregledi, pojasnila je da su ovi pregledi limitirani vremenom i tehnikom rada, s obzirom da pregled traje 20-ak minuta.
-Žene se odazivaju na ove preglede i to je dobro. Moj apel svim ženama koje imaju 50 godina i više je da se odazivaju na pozive koje dobijaju iz preventivnog centra i ove preglede radimo svakog dana. Preporuka je da se se mamografijom krene posle 50. godine. Radi se na dve godine kod urednih nalaza, a ukoliko postoji sumnja može se uraditi provera i u kraćim periodima.
I.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*