NSZ: U Leskovcu u 2017.godini smanjena stopa nezaposlenosti

 

LESKOVAC

Upoređivanjem evidencije nezaposlenih za 2017. godinu sa evidencijom iz 2015. godine, zaključili smo da je prošle godine  u Jablaničkom okrugu, skoro četiri hiljade nezaposlenih manje, rekao je Dejan Stanković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Leskovac.

Nacionalna služba za zapošljavanje uspela je da animira sve opštine Jablaničkog okruga po pitanju sprovođena Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, istakao je on.

-U 2015. godini imali smo saradnju samo sa gradom Leskovcem i sa opštinom Bojnik. Međutim, 2017. godine sve opštine iz Jablaničkog okruga prepoznale su bitnost sprovođenja ovog plana, za koji je izdvojeno oko 40 miliona dinara, s tim što je iz budžeta Republike Srbije dato 60 odsto,- rekao je Stanković, naglašavajući da je generalno za zapošljavanje u 2017. godini, izdvojeno oko 130 miliona dinara.

Takođe, kako ističe, bitan podatak je i da na evidenciji NSZ – a u odnosu na 2016. godinu bilo od 900 do 1.000 mladih manje.

-Važna funkcija je i program dodatnog obrazovanja. U okviru ove funkcije realizovani su programi stručne prakse, koja je namenjena licima koja su dugoročna nezaposlena, odnosno onima koji su na evidenciji najmanje 18 meseci, ili su to lica koja su proglašena tehnološkim viškom. Preko programa stručne prakse, dosad smo angažovali 54 lica, a odobrena nam je kvota od 68 lica. Namenjen je svim kategorijama nezaposlenih, bez obzira na godine starosti.

Stanković dodaje i da je u 2017. godini realizovan i konkurs za javne radove, u okviru kojeg su angažovane ukupno 102 osobe.

Kako kaže, za javne radove izdvojeno je 13 miliona dinara, od toga 9 miliona dinara je izdvojeno za angažovanje 70 osoba sa invaliditetom.

Istakao je i da je za meru samozapošljavanja, koju je iskoristilo ukupno 97 nezaposlenih, izražena velika zainteresovanost.

Načelnica Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere, Marija Stevanović, govoreći o sajmovima zapošljavanja, rekla je da je u 2017. godine registrovano oko 2.300 učesnika sajmova i da je podneto tri do četiri puta više radnih biografija kod poslodavaca.

Ona je naglasila i da je od 290 zvanično ponuđenih radnih mesta, popunjeno 193.

S.S.S

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*