“Niko nije bezbedan, dok svi nismo bezbedni”

LESKOVAC

Iz Zavoda za javno zdravlje ponovo pozivaju sugrađane Leskovca i celog Jablaničkog okruga da iskoriste ovaj letnji period i prime vakcinu protiv virusa kovid 19. Na taj način će se povećati procenat vakcinisanih, koji za osobe sa obe doze u Leskovcu iznosi 40,31%, a na okrugu 39,85%. Najveći procenat vakcinacije je na Opštini Medveđa sa 54,80%, dok je najniži na Opštini Lebane sa 34,88%.
Vanja Ilić, Načelnica Centra za promociju zdravlja, kaže da bi se povećala spremnost na vakcinaciju, moramo se osloniti na činjenice, odnosno na iskrene i tačne informacije.
-Naučno je dokazano da je imunizacija, tj. primanje vakcina, pouzdan način da se obuzda širenje zaraze i da se ona konačno zaustavi. Srah od vakcina nije opravdan, jer su sve vakcine koje se nude našim građanima, ispitane i odobrene za primenu od nadležnih zdravstvenih insitucije Republike Srbije. Sve vakcine koje su dostupne u Srbiji su bezbedne i efikasne. Nema potrebe za dvoumljenjem i odlaganjem vakcinacije. Ako se cilj vakcinacije postigne dovoljno brzo, može biti izbegnut „jak četvrti talas“ epidemije koji se očekuje u jesen i tokom zime. Za tako nešto trebalo bi vakcinisati 85% populacije od 12 do 59 godina i 90% starijih od 60 godina. Smanjenje kontakata među ljudima i pridržavanje osnovnih sanitarnih mera biće neophodno ako počne da raste stopa zaraze.-
Ilićeva poručuje da niko nije bezbedan, dok svi nismo bezbedni, i zato ističe važnost vakcinisanja u što većem procentu.

I.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*