NA ČASU HEMIJE VESELO SE UČI

LESKOVAC

U OŠ“Josif Kostić“ u Leskovcu, već više godina časove hemije drži prof.Olivera Tasić. Već šesnaest godina  na veoma zanimljiv način realizuje časove hemije, a učenici uspešno uče sadržaje.

-Koristim različite metode, oblike rada i kad god je moguće interdisciplinarni pristup nastavi, što mojim učenicima odgovara da uspešno savladaju gradivo i primene isto u izvođenju eksperimenata. Na Republičkim takmičenjima poslednjih godina naši učenici iz hemije osvajaju samo mesta u vrhu : U Bošnjacу , prvo mesto osvojila je Jelena Mladenović, u Kikindi drugo mesto pripalo je Minić Savi, u Nišu treće mesto osvojio je Milan Mladenović, u Kraljevu  treće mesto pripalo je Aleksi Cvetanović. To je veliki uspeh naših učenika, koji su pored znanja prezentovali i školu i grad.- istakla je prof.Olivera Tasić.

Prošle godine u ovoj školi organizovano je 50. Repbličko takmičenje mladih hemičara osnovnih škola. Bilo je to nadmetanje u znanju iz vrlo važne naučne discipline – hemije, ali i pravo druženje vršnjaka iz gradova čitave Srbije ( bilo je oko 300 učenika i njihovih profesora).

Profesor Olivera, u saradnji sa prof.razredne nastave Irenom Jovanović, učenicima starijih razreda i učenicima 3/3, predstavili su se gostima i domaćinima predstavom „Hemija je zakon“ u Narodnom pozorištu .

Ove nedelje u 8/5 prof.Olivera održala je ugledni čas. Ovoga puta profesorica je bila samo saradnik i kordinator, jer čas su vodile učenice Dunja Gavrilović i Milica Pavlović. Predavale su o hemijskom elementu – azotu, pritom prikazale plakat u obliku hemijske bočice (erlenmajer), na kome su bili zapisi, slike, crteži, predstavljeni ogledi, hemijske reakcije. Na beloj tabli zapisane su i određene formule i hemijske reakcije. Milica i Dunja uspešno su izvele i oglede, pokazale reakcije i drugarima i gostima među kojima su bili direktor škole, pedagog, psiholog, profesori, učitelji i  učenici petog razreda. Pred kraj časa , predavači i profesorka proverili su stečena znanja na času. Za svaki tačan odgovor Dunja i Milica delile su bombone. Bilo je takmičenja, ko će pre dati tačan odgovor !

Četvoročlana grpa učenika iz 7/5, već znani bend sa zaštitnim znakom „Ray Ban“, napisali su i komponovali “Pesmu o hemiji“ , koju su otsvirali i otpevali na početku časa .

Učenici su izašli sa časa dobro raspoloženi, bogatiji znanjem iz hemije i sa novim zadatkom za sledeći čas . Prof.Olivera je zadovoljna postignućima svojih učenika i ostvarenjem postavljenih zadataka za ovaj čas.

„Dok se na ostalim časovima spava

na hemiji se veselo proučava .

Dok se na drugim časovima sedi

ovde pršte razni ogledi“ .

(  „Pesma o hemiji“- „Ray Ban“ )

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*