Zdravlje je najveće bogatstvo

LESKOVAC

Da čas odeljenjskog starešine može da bude drugačiji od tradicionalnog, pokazalo se u 1/3 razredu učiteljice Dragice Antanasijević u OŠ “Josif Kostić“ u Leskovcu .

Učiteljica Dragica je i u ovoj generaciji đaka prvaka, u saglasnosti sa roditeljima, formirala  Klub roditelja. Već su usvojili program rada Kluba i realizovali zajedničku kreativnu radionicu u toku Dečje nedelje – roditelji prvaka i roditelji učenika 5/3.

Poslednjeg radnog dana u oktobru, čas odeljenjskog starešine realizovan je na zanimljiv način za učenike. Mama prvačića Vanje, Violeta Špakovska, inače lekar opšte prakse  u službi Hitne pomoći pri Gradskoj bolnici, na zanimljiv način prenela je potrebna znanja, bila i u ulozi voditelja radionice , i bila glumac u lutkarskoj predstavi. Cilj je bio da se učenici upoznaju sa zanimanjem – lekar, značajem lične higijene i zdrave ishrane za očuvanje zdravlja, ali i sa značajem vakcinacije i redovne kontrole, što je sve preduslov zdravog odrastanja. Učenici su prepoznali zanimanje – doktor-lekar po uniformi koju je nosila doktorka, imenovali su pribor koji ima doktor maska, stetoskop, štapiće- špatule, čekić, injekcije- špriceve, jer im je pokazala doktorka. Divno je bilo čuti dečje odgovore, prepoznavanje i čemu šta služi! Doktorka Violeta je veoma slikovito rekla:

-U našem telu postoje male ćelije koje su dobre i čuvaju naše zdravlje. Kada u neše telo uđu loše ćelije – virusi , tada se naše dobre ćelije probude i vode borbu protiv virusa. Onda se piju lekovi koje prepiše lekar, uzimaju vitamini i jede se zdrava hrana. I vrlo brzo se ozdravi!-

Zatim je doktorka obukla tri učenika u tri različite uniforme – crvenu, belu, zelenu. Učenici su dali prave odgovore. Neki su znali i broj Hitne pomoći! A onda je doktorka podelila bele majice-bluze, stetoskope , maske , štapiće, papire…Svaki drugi učenik je bio u ulozi doktora, a ostali su bili pacijenti. Koliko je to bilo originalno? Uloge su se menjale. Učiteljica Dragica je bila vrlo zadovoljna, ponosna na svoje prvačiće, psiholog i pedagog škole i gosti uživali su u radnoj atmosferi. Doktorka je izdvojila neki minut da izmeri pritisak učiteljici i prisutnim gostima, posmatračima časa. Svima je pritisak bio izuzetno dobar,  jer su se družili sa malim, mladim „doktorima“!

Iznad improvizovane scene pojavile su se lutke: medicinska sestra, doktor i žirafa. Sa koliko pažnje su učenici slušali dramatizciju pesme“Bolesnik na tri sprata“ i nagradili doktorku i njenu pomoćnicu, stariju sestru prvačića, velikim aplauzom.  Pošto su pesmu znali, i otpevali su je svi zajedno. Doktorka je učenicima dopunila znanje- doktor koji leči životinje je veterinar.

Doktorka Violeta poslužila je male drugare vlažnim maramicama, da očiste ruke, i čokoladicama! Tako je naša doktorka bila  „dobra učiteljica, jer nas je učila, dobra glumica, dobra teta i najbolja mama svom sinu Vanji“ – bile su reči prvačića.

Usledio je zaključak: „Zdravlje je najveće bogatstvo“,

„Zdravlje je odsustvo bolesti“.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*