KOLIKO DUGUJU POLITIČKE STRANKE ZA ZAKUP?

LESKOVAC

Fakturisanja potraživanja prema korisnica usluga JP „Dom“ za prošlu godinu, zaključno sa 15. majom, iznosila su 58 miliona 376 hiljada dinara. Po osnovu plaćanja zakupa poslovnog prostora, sa obračunatim PDV-om, korisnici duguju 31 milion 202 hiljade dinara, tako da procenat naplate iznosi 106 posto. Procenat naplate za zakup stanova kreće se 90,86 posto, kaže za Novu Našu reč direktor JP „Dom“ Vladimir Đorđević.

On objašnjava da se podatak o potraživanjima odnosi na neutuženi deo dugovanja korisnika, i da je podneto 40-tak tužbi protiv većih dužnika, kako bi se izbegao rok zastarelosti, koji iznosi tri godine.

RESTICICIJA DONELA GUBITKE

U procesu restitucije u celosto je vraćeno 58 poslovnih prostora ukupne površine 2.227 kvadratnih metara. Proces restitucije se nastavlja, ali „Dom“ nema podatke o zahtevima koji su u toku, tim podacima raspolaže Agencija za restituciju u Nišu.

Inače, prema poslednjim raspoloživim podacima iz 2015, gubitak zbog restitucije bez PDV-a iznosio je milion i 600 hiljada dinara na mesečnom novou.

PODZAKUPA SVE MANJE

JP „Dom“ raspolaže sa 70 stambenih jedinica, 176 poslovnih prostorija i 107 garaža. Na kraju svake poslovne godine vrši popis poslovnog prostora, u međuvremenu se kontrolišu računi, i reaguje se uvek ukoliko se utvrdi da ima podzakupa. Međutim, po tvrdnji savetnika direktora Časlava Lazarevića, takvih pojava je iz godinu u godinu sve manje, i odmah se intervenište ukoliko se dođe do takvih saznanja. Direktor objašnjava da je podzakup sve ređa i ređa pojava, jer zakupci nemaju računicu za to, budući da su cene gotovo tržišne.

CENE ZAKUPA SE PRIBLIŽILE TRŽIŠNIM

Cene zakupa poslednji put su korigovane krejem i 2015, dok je od 1. januara 2016. na snagu stupio novi cenovnik, koji i danas važi.

Cena zavisi od površine lokala, gde se primenjuje posebna metodologija pri obračunu. Tako je na primer zakup lokala površine do 20 kvadrata 579 dinara po kvadratu, za lokale od 20 do 30 kvadrata prvih 20 kvadrata obračunava se po ceni  od 578 dinara, a ostala površina po ceni od 396 dinara, i tako dalje. Najveći su lokali površine 70 kvadrata, gde se kompletna površina obračunava po ceni od 388 dinara po metru kvadratnom.

Cena zakupa naravno zavisi i od zone, gde se primenjuju razlišiti koeficijenti u zavisnosti od toga da li je reč o ekstra, prvoj, drugoj, trećoj ili četvrtoj zoni. Zakup kancelarijskog prostora iznosi od 173 do 262 metra po kvadratu, u zavisnosti od lokacije, cena zakupa magacinskog prostora je od 76 do 128 dinara po kvadratu, podrumskog i tavanskog prostora od 52 do 55 dinara po kvadratu, garaža 86 dinara po kvadratu, bez obzira na zonu. Cena zemljišta i drugog slobodnog prostora iznosi 65 dinara po kvadratu, pomnoženo sa koefiucijentom za određenu zonu. U ostalim naseljenim mestima, Vučje, Grdelica, Predejane, takup iznosi 156 dinara po kvadratu, a u Navalinu, Zoljevu i Nakrivnju – 106 dinara po kvadratu. Ovo su cene bez PDV-a.

Kako ističe direktor Đorđević ove cene jesu zadovoljavajuće, ali ono što predstavlja problem je cena održavanja zgrada, koja iznosi 2 dinara, od čega dinar ide na račun „Doma“, što su stvarno zanemarljivi iznosi.

KAKO POSLOVNI PROSTOR DOBIJAJU POLITIČKE STRANKE?

Poslovni prostor dodeljuje se parlamentarnim strankama, a to su DSS, SDS, DS, SPS, JS, SDPS, SPO, Bolja Srbija, Pokret socijalista, SRS i SNP. Stranke do prostora dolaze podnošenjem zahteva, a koji će prostor dobiti zavisni od toga šta u tom momentu „Dom“ ima na raspolaganju. Dakle, ukoliko nisu zadovoljne ponuđenom lokacijom, mogu da ponovo podnesu zahtev i sačekaju bolji lokal. Ukoliko prihvate ono što im „Dom“ ponudi, konačnu odluku o davanju poslovnog prosotra na korišćenje donosi Gradsko veće.

Od 2016. godine stranke plaćaju 20 posto od cene utvrđene cenovnikom „Doma“, U slučaju DS-a, to je na primer, oko 6.000 dinara na mesečnom nivou.

Što se plaćanja tiče, neke stranke redovnije izmiruju svoje obaveze, a neke ne. Najveći dužnik je DS – 484.563 dinara  (43 meseca), slede SRS sa dugom od 128.323 dinara (devet meseci), SDS – 184.593 dinara (45 meseci), Pokret socijalista – 206.118 dinara (52 meseca), SDPS – 176.436 (33 meseca), DSS – 125.841 dinar (17 meseci), SNS – 45.951 (tri meseca), Bolja Srbija – 54.315 (13 meseci), SPO – 38.237 (37 meseci), SNP – 18.458 (devet meseci), dok je najredovniji platiša Jedinstvena Srbija, koja duguje za samo jedan mesec, odnosno 6.927 dinara.

Ukupno dugovanje političkih stranaka prema „Domu“ je milion 469 hiljada767 dinara.

Međutim, ovom javnom preduzeću ostale su dužne i neke političke stranke koje su napustile prostor zbog gašenja stranke ili restitucije (Zeleni Srbije, Pokret snaga Srbije, Narodna partija Maja Gojković, LDP, Liga za Leskovac) i njihova ukupna dugovanja iznose nešto preko dva miliona dinara, podaci su koje smo dobili u JP „Dom“.

I ovde je rak rana, kao i kod svih javnih preduzeća, prekomerno zapošljavanje, uzelo svoj danak, tako da se preduzeće godinama bori sa problemima. Od 77 zaposlenih do pre dve godine, ostalo ih je 55. Kako naglašava direktor Đorđević, plate se redovno isplaćjuju, ali zaostali dug prema radnicima, koji iznosi oko 33 miliona dinara, teško je nadoknaditi.

Sonja Petrović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*