Kako se Leskovac bori protiv korone?

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović

LESKOVAC

Na 40. sednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac Aleksandra Nikolić podnela je izveštaj o epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada sa predlogom mera za rigorozno poštovanje i pojačanu kontrolu sprovođenja svih propisanih mera radi sprečavanja i suzbijanja zarazne bolesti kovid-19. Ona je epidemiološku situaciju na teritoriji grada Leskovca ocenila kao nepovoljnu jer se povećava broj novoobolelih od virusa korona, kao i broj pregleda u kovid ambulanti i broj pacijenata u kovid bolnici.
-Neophodno je rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i grada Leskovca, a posebno pojačana kontrola sprovođenja propisanih mera od strane nadležnih organa na teritoriji grada Leskovca.-
Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović napominje da je povod ovog zasedanja Štaba za vanredne situacije informisanje javnosti o najnovijim podacima, ali i pooštravanje kontrole postojećih mera predostrožnosti koje predlaže stručni tim nadležnih zdravstvenih institucija.
-Zavod za javno zdravlje Leskovac je procenio da za sada nije neophodno proglasiti vanrednu situaciju na nivou grada iz razloga što broj obolelih u odnosu na broj stanovnika i dalje nije alarmantan, ali se preporučuje rigorozna primena svih važećih mera i pojačana kontrola poštovanja istih. Ne uvodimo vanrednu situaciju zato što se Leskovac ne nalazi među prvih 10 gradova po broju zaraženih i procene stručnih lica su da i dalje to trenutno nije neophodno.-

• ZZJZ JE PREDLOŽIO SLEDEĆE MERE:

1.U cilju sprečavanja širenja epidemije stanovništvo Jablaničkog okruga MORA se pridržavati svih mera lične zaštite kao i držanja propisane fizičke distance.

2.Strogo prodržavanje svih propisanih mera, preporuka i instrukcija datih od strane Republičkog kriznog štaba i resornih ministarstava u vreme trajanja epidemije zarazne bolesti kovid-19 u radnim organizacijama (zaposleni u zdravstvenim i predškolskim ustanovama, školama, fanrikama, ugostiteljskim i trgovačkim objektima, javnim ustanovama, bankama …) na teritoriji grada Leskovca i svih opština Jablaničkog okruga.

3.Pojačati kontrolu mera Republičkog kriznog štaba od strane nadležnih organa (inspekcijske službe, MUP…) na teritoriji grada Leskovca i svih opština Jablaničkog okruga.

  1. Neophodno je rigorozno poštovanje svih propisanih mera od strane Kriznog štaba Vlade Republike Srbije i svih nadležnih organa.

Dimitrijević: Situacija sve alarmantnija

U leskovačkoj kovid-bolnici hospitalizovano je na dan 25.11.2020. godine 97 pacijenata. Na žalost, sve je više smrtnih slučajeva, devet u poslednjih nedelju dana i radi se o pacijentima koji su starije dobi, mahom preko 70 godina. Inače, za samo 24 časa bilo je 20 novih prijema, a šest pacijenata je otpušteno. U kovid-bolnici trenutno je pozitivno 59 slučaja, dok ostali čekaju na testiranje ili rezultate testiranja. Na kiseoniku ih je 74. Većina pacijenata je sa teritorije Leskovca, njih 78, iz Vlasotinca je 13, Lebana 5, dok je jedan iz Bojnika.
Direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević ocenjuje sveukupnu situaciju kao alarmantnu.
-S obzirom da će najteži pacijenti sada biti kod nas u kovid-bolnici to će sigurno, na žalost, dovesti i do povećanja broja smrtnih slučajeva. Imam utisak da naši građani i dalje ne shvataju ozbiljnost situacije, da su bolnice u Beogradu i drugim gradovima prepune i opet ih sve molim da se pridržavaju svih propisanih mera, da pogotovu izbegavaju veća okupljanja po kafanama, restoranima, da broj gostiju na slavama svedu na minimum. Ljudi moraju da shvate da može da bude prekasno kada dođu do zdravstvene ustanove.-

IS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*