Kad ni sneg, a ni mraz nisu prepreka

VLASOTINCE

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije ima 14.000 zapošljenih koji svakodnevno vode brigu za socijalno zbrinjavanje 700.000 korisnika. Vlasotinačka opština spada u četvrtu grupu razvijenosti, što znači da ima dosta socijalno ugroženih lica, i zbog toga potrebna su prilična sredstva kako bi se zadovoljile potrebe svih onih kojima je potrebna socijalna pomoć. Tu spadaju i korisnici sa teritorije opštine Crna Trava.
Centar za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava, posle višegodišnjih problema vezanih za prostorije za rad, pre nekoliko godina uselio se u zgradu renoviranog nekadašnjeg internata, gde imaju stvarni komfor i prave uslove za rad. Zgrada je bila vlasništvo industrijalca Gavrila Popovića, a posle Drugog svetskog rata bila je nacionalizovana, da bi je 2006.godine opština Vlasotince kupila za šest miliona dinara.
Usluge ove ustanove koriste lica sa teritorije opštine Vlasotince i Crne Trave.

 • Na kraju smo kalendarske 2018.godine i mislim da je naša ustanova ove godine, u potpunosti uradila sve ono što je planom bilo zacrtano. Kao što je poznato, ja sam tek od nedavno na funkciji vršioca direktora, ali, zaista mislim da su naše sve službe uvek bile u službi građana kojima je bila potrebna pomoć. Kod nas su svi poslovi u prioritetu i uvek moramo biti mobilni kako bi smo se našli na usluzi našim korisnicima, – veli Ljubinka Puzić, vd. direktora Centra za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava, koja je, inače, više od tri decenije radi u ovoj ustanovi.
  Ulica nosi mnoge poroke, i mnogo toga negativnog se dešava na ulici, naročito kada su pitanju mladi. Kakva je trenutno situacija sa tom mladalačkom delikvencijom ?
 • Podaci sa kojima raspolažemo, pokazuju da je ona, u poslednje vreme, na sreću u opadanju. Međusobne tuče mlade populacije su, takođe, u opadanju. Nešto je više problema kada su u pitanju saobraćajni prekršaji i nasilna vožnja, a tu dobar deo krivice ide i na roditelje, jer oni su ti koji svojoj deci omogućavaju da upravljaju motornim vozilom i u vreme kada ne bi trebalo to da čine. Roditelji moraju biti prisniji u odnosima sa svojom decom, moraju iskazati više interesovanja za sve njihove potrebe i probleme i da se oni rešavaju dok su u samom začetku. Dakle, mora se delovati preventivno.
  Kako nam se čini – imate dosta posla ?
 • Kako da ne, čak i previše. Svaki slučaj za sebe je od posebne važnosti. A za samu stranku, kako za njega, tako i za njihovu porodicu, je najvažniji i najurgentniji. Svaki predmet je priča za sebe, mora se ući obazrivo u svaki detalj, mora se sve razjasniti, a u ovakvim prilikama radi se timski, koriste se svi postojeći resursi u donošenju pravog i pravičnog rešenja.
  Da li u vašoj ustanovi imate dovoljno stručne radne snage ?
 • Ne, nažalost nemamo. Zakon nam za sada ne dozvoljava da taj problem rešimo. Ali, uprkos toj činjenici, mi se svojski trudimo da sve poslove uradimo u skladu i isključivo po zakonu, i što je najvažnije mi uspevamo, uz mnogo napora, da sve poslove uradimo na vreme. Naše službe su, praktično, mobilne celodnevno, i u svakom trenutku su spremne da se pojave tamo gde treba u bilo koje doba dana, – kaže vd. direktorka Ljubinka Puzić, koja posebno želi da istakne svesrdnu pomoć lokalnih samouprava opštine Vlasotince i Crna Trava, kao i nadležnog resornog ministarstva.

• CRNOTRAVSKE MUKE I PROBLEMI
Rad na terenu u opštini Crna Trava posebno je naporan i težak. Ova opština ima nešto više od 1.600 stanovnika, koji su, uglavnom, starijeg doba. Od Vlasotinca je udaljena 45 kilometara, a od Vlasinskog jezera desetak kilometara. Graniči se sa šest opština, a na istoku sa Republikom Bugarskom. Razmeštena je na obroncima Čemernika, Tumbe, Plane i Vlasinske visoravni i prostire se na 318 kvadratnih kilometara.
Sama Crna Trava smeštena je na obali reke Vlasine i u dubokoj je uvali, pritešnjena planinama sa svih strana, dok je više od 20 sela na visinama od 1.000 do 1.700 metara nadmorske visine.
Naravno da je sama priroda mnogo dala, a izgleda, još, više uzela narodu sa ovih prostora. Lepota i čistota planinskog vazduha je svakako božji dar, za sve one koji tamo i na tim prostorima žive, ali nažalost i zla sudbina mnogih ljudi, čija su deca u svet krenula kao pečalbari za boljim životom i nikad se nisu vratili na porodično crnotravsko ognjište. Svoje roditelje ostavili su gore u planinama da samuju onemoćali i tuguju za onim što ih je snašlo. I zato je ovde evidentno ubrzano demografsko pražnjenje i migracioni procesi koji su prosto opustošili područje Crne Trave kada je u pitanju stanovništvo.
Snežana Daskalović je diplomirani socijalni radnik sa iskustvom od blizu četiri decenije rada u ovoj ustanovi tako da poznaje gotovo svaku tarabu u crnotravskim planinskim vrletima. Baš, prošle nedelje morala je pod hitno da bude u snegom okovanoj Kalni i Crnoj Travi, kao bi se pružila potrebno zbrinjavanje za dve ostarele osobe iz ovog sela.

 • Reagovali smo pravovremeno i sada sa oni nalaze u ustanovi za odrasle i starije „Leskovac” u Leskovcu. Inače, stanovnici u opštini Crna Trava su uglavnom sami, i naš Centar brine o svakom od njih, jer oni su bez porodičnog staranja, – upoznaje nas sa stanjem u opštini Crna Trava, Snežana Daskalović, diplomirani socijalni radnik. Postoji li u Crnoj Travi odeljenje socijalne zaštite ?
 • Naše odeljenje centra u Crnoj Travi ima tri radnika koji veoma savesno i dobro rade svoj posao. Tri puta u toku nedelje u ovaj naš centar dolazi radnik socijalne zaštite iz naše ustanove iz Vlasotinca, a i češće ako ima potrebe. U stalnom smo dnevnom kontaktu, i ništa nas neprijatno ne može iznenaditi.
  Ima izgleda mnogo problema na terenu ?
 • Ima kako da nema. Mnogo je nagomilanih problema materijalne prirode, zatim nedostupni resursi tim ostarelim licima, a uz to naraslo je i siromaštvo i javili su se i klasični socijalni problemi. Naše odeljenje Centra za socijalni rad u Crnoj Travi pruža stalnu socijalnu pomoć odraslima, starijim osobama, bolesnima i licima sa smetnjama u razvoju u toku godine više puta, a sredstva stižu iz Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Dešava se da tokom jedne kalendarske godine ova grupa korisnika dobija jednokratnu pomoć od strane lokalne samouprave. Naša uloga je borba za smanjenje siromaštva, i kroz davanje novčane jednokratne pomoći, i davanje pomoći u robi, uglavnom za penzionere, kao što su namirnice i lekovi.
  Kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom opštine Crna Trava ?
 • Na najvišem mogućem nivou. Predsednik opštine Crna Trava, Slavoljub Blagojević pokazuje visok stepen razumevanje za sve ono što mi iz centra radimo i uvek je spreman da nam pomaže u svim našim akcijama i poslovima radimo, – veli Snežana Daskalović,

Tekst: V. Stamenković
Na fotografijama:
Ljubinka Puzić, v.d. direktora Centra
Snežana Daskalović, diplomirani socijalni radnik, na terenu.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*