Da li leskovački “Vodovod” krije dužnike?

LESKOVAC

 

Nadležni u leskovačkom “Vodovodu” (javno preduzeće čiji je osnivač grad) šest dana  nisu odgovarali na pitanja Nove Naše reči vezana za dužnike za vodu. Posle našeg drugog mejla, inače su predhodno tražili da se pitanja šalju na mejl, dobijemo sledeću poruku: ”Odgovorni na postavljena pitanja i ostale i nformacije u vezi poslovanja JKP Vodovod Leskovac se mogu naći u Izveštaju o radu i poslovanju JKP Vodovod, a isti je dostupan javnosti jer je nedavno usvojen na skupštini grada Leskovca”.

Coool, rekli bi mladi. Ali nije. Onaj ko je odgovorio ispred “Vodovoda” obmanjuje i nas i javnost. Podataka koje smo mi tražili nema u rečenom Izveštaju o radu i poslovanju. Tako smo, umesto planiranog teksta o tome ko , šta i koliko duguje, dobili ozbiljnu ( i osnovanu, što bi rekli drugovi policajci)  sumnju da neko iz “Vodovoda” krije najveće dužnike.

A pitanja su bila:

 1. Koliki je ukupni dug korisnika prema “Vodovodu”?
  2. Koliki je dug privatnih korisnika, a koliki pravnih lica?
  3. Ko je od pravnih lica najveći dužnik i koji iznos (ako je moguće bar prvih pet dužnika po iznosu i vremenskoj dužini dugovanja)?
  4. Koliko tužbi je  podneo “Vodovod” zbog duga?
  5. Ko je najveći dužnik među privatnim firmama?

Da podsetimo, samo nekoliko dana pre toga, kada smo se bavili isključenjem vode “PIjaci”, koja je takođe javno preduzeće, iz “Vodovoada” nam je prosleđen mejl u kome, između ostalog, pišu “Svi koji troše vodu, stvaraju troškove u proizvodnji iste, pa je potrebno da je i plate. Bolje rečeno, svaki korisnik JKP Vodovoda mora  svoje obaveze da izmiri  i da nema pošteđenih i privelegovanih. Građani i preduzeća koji redovno izmiruju svoje obaveze nisu oštećeni i oni su nama najdraži potrošači”.

Međutim, u tom odgovoru ima još jedna zanimljiva teza, koja zaslužuje posebnu pažnju javnosti..

Odgovarajući na tada postavljeno pitanje da li zakon ipak nalaže da se dužnici tuže, a ne da se odmah isključuje voda, odgovor je bio “što se tiče suda poznato je da procesi traju i čitavu deceniju i time je sve rečeno”.

Iz ovoga mi, recimo, a možda i poštovani čitalac, možemo da izvučemo zaključak da leskovački “Vodovod” u nekim slučajevima odlučuje da pravdu uzme u svoje ruke i isključuje dužnike. Da li se tako ponaša ovo javno preduzeće prema SVIM dužnicima, ostaće obavijeno velom tajne jer ,očigledno, oni ne žele da otkriju imena najvećih dužnika među pravnim licima. Toliko o transparentnosti rada lokalnog javnog sektora.

 • NAŽMIKNJUVANJE

Ovaj leskovački izraz sve češće i sve više opisuje neku psinu između nalogodavca i izvršioca. A nekada je označavao vrstu udvaranja ili tajni znak između devojaka i mladića.  Doduše, i sada je to tajni znak koji se primenjuje u političkoj sferi. Dakle, kaže tako političar “tatko na svi” (što naleskovački znači onaj koji je najuticajniji među njima i od koga imaju najviše straha) da svi koji su mu pod komandu mora da odgovaraju na pitanja novinara. Sve to javno i transparentno, takoreći, pred kamere. Al, ne se znaje dal je taj “tatko na svi” posle “nažmiknjuvaja”, što bi značilo  “ma glejte si rabotu i, sg će gi pa kazujete sve. Ma jok”.

U tako se i ovoga puta lepo izoratismo po naški. A svaka sličnost sa izjavom gradonačelnika Leskovca na svečanosti povodom godišnjice lokalne vlasti nema si veze s vezu.

Citiramo iz teksta objavljenog tim povodom u Novoj Našoj reči:

 

“Gradonačelnik Goran Cvetanović je zahvalio i medijima na praćenju, rekavši da su on i njegovi saradnici uvek dužni da novinarima daju informacije.

-Da li će mediji to da prenesu na korektan, kvalitetan i dobar način, proceniće to čitaoci i gledaoci, ali ste dužni da uvek dajete informacije. Ja se uvek hrabro borim sa opozicijom i mogu da priznam da oni mnogo puta imaju argumente koje koriste protiv nas.U većini slučajeva preteruju, u većini slučajeva daju poluisitine, ali su za mnoge stvari u pravu. Zato, nemojte da budete imuni, nego čitajte, pratite ko šta radi. Ja polazim od sebe, pravim greške, pravim promašaje, ali mi se čini i da kada puno radite morate i da puno grešite”, rekao je Cvetanović.

 

Tolko. E sad, ako posle ovoga nije bilo “nažmiknjuvanje”, Cvetanović bi morao nekoga da pozove I pita zašto krijе podatke o najvećim dužnicima za vodu među pravnim licima.

Jer, ako ga ne slušaju u odnosu na medije, može da im se usladi. Pa krenu u stranačku kampanju. . . A ako je bilo “nažmiknjuvanje” . . . E, u tim slučajevima postoji narodno verovanje da se pojavljuje “čmič’k” što je, u stvari, neka vrsta bubuljice na kapku. Koja je ,inače, isto što i poruka iz poučne priče “U cara Trojana kozje uši”. A za dužnike. . Uvek ima ljudi koji će posle ovog teksta  doneti papire. I bez “nažmiknjuvanje”.

Ljiljana Stojanović

1 Comment

 1. E, ovo je pravo istraživačko novinarstvo! A ne, na primer, prebrojavanje učesnika Grdeličke regate i povika na Grdeličane što su popili po koje pivo, i što su se, navodno, odazvali u malom broju. Lako ga je šiljiti na narod.
  Novinarstvo with kohones! To nam treba. To hoću da čitam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*