Brestovac: Osnovci se takmičili u pevanju izvornih narodnih pesama

U organizaciji Doma kulture u Brestovcu održano je tradicionalno takmičenje u pevanju izvornih narodnih pesama bez instrumentalne pratnje „Izvor”. Takmičari, uzrasta od 11 do 15 godina, su bili podeljeni u dve kategorije, solo pevači i grupe pevača i došli su iz osnovnih škola sa teritorija Jablaničkog i Nišavskog okruga.

Oni su izveli brojne izvorne narodne pesme iz svih delova Srbije, pesme stare nekoliko vekova, koje su i naši preci pevali u raznim životnim prilikama. Preko pedesetoro dece učestvovalo je na ovom takmičenju, a stručni žiri u sastavu Marko Janković, Nikola Petrović i Miloš Ranđelović su imali su težak zadatak da izaberu najbolje.

Njihova odluka je sledeća:

U kategoriji solo pevanje nagrađeni su: Emilija Đorđević iz Leskovca, učenica niže Muzičke škole; Hristina Đorđević iz Niša, učenica osnovne škole „Čegar” ;Lana Radić iz Lebana, učenica niže Muzičke škole, odsek etno pevanje u Lebanu.

U kategoriji grupe pevača, prvo mesto je pripalo Muzičkoj školi „Stanislav Binički” Leskovac, odsek etno pevanje, drugo, Muzičkoj školi „Stanislav Binički” Leskovac, odsek etno pevanja u Lebanu, a treće, grupi pevača iz Brestovca, učenicima OŠ „Branko Radičević” Brestovac.

Posebnu pohvalu za izuzetan trud i talenat dobio je Andreja Mijajlović, učenik Osnovne škole ,„Josif Pančić” iz Orašca.

(Kraj) IS/AS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*