Žetva priznanja leskovačkih strip autora

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ tokom prošle jeseni nastavila je sa osvajanjem priznanja svojim polaznika. Ovog puta u Leskovac je stiglo jedanaest priznanja sa strip konkursa u Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Srbiji.

Na šestom Međunarodnom Festivalu istorijskog stripa u Regionalnom istorijskom muzeju u Brašovu u Rumuniji u konkurenciji od pedesetak autora iz Srbije, Poljske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Belgije nagradom za najbolji strip nagrađen je strip “Vera” scenariste Marka Stojanovića, predavača u Leskovačkoj školi stripa, crtača Bernarda Kolea iz Slovenije i koloriste Vladimira Maria Davidenka iz Hrvatske.

Na 20. Međunarodnom salonu stripa u Velesu, najstarijem festivalu stripa u Severnoj Makedoniji, u konkurenciji od 171 stripa iz 21 zemlje, žiri je dodelio je Grand Pri festivala, nagradu Zlaten strip i prvo mesto stripu „Pig aut“ scenariste Marka Stojanovića, crtača Milorada Vicanovića Maze i koloriste Aljoše Tomića.

Žiri je sem glavne nagrade, dodelio i nagradu festivala za Umetnički izraz stripu “Gospodari i sluge” iz serijala “Vekovnici” Marka Stojanovića i Marka Nikolića iz Leskovačke škole stripa, dok je nagradu za najmađeg učesnika dodelio Ivoni Živković, takođe polaznici škole stripa u Leskovcu.

U okviru međunarodog festival stripa 8. Mostarski strip vikend, na konkursu “Hej, superjunak možeš biti i ti” u konkurenciji od više desetina učesnika iz Bosne I Hercegovine, Srbije i Severne Makedonije u rasponu od 7 do 22 godine, šesnaestogodišnja polaznica Škole stripa Dunja Avramović osvojila je jednu od pet ravnopravnih nagrada za najbolji strip.

Potom su u okviru projekta Svet stripa Opštinske biblioteke “Petar Petrović Njegoš” iz Medveđe na konkursu za strip za učenike od 5. do 8. razreda u konkurenciji od 112 učesnika učenici Leskovačke škole stripa Vedran Stanojević i Irina Spasić osvojili 1. i 3. nagradu.

Sa nagradama je otpočela i ova godina, jer je na sedmom po redu Međunarodnom konkursu „Strip kaiš“ u organizaciji Dečijeg kulturnog centra Beograd, koji je okupio je pojedince, škole, dečje likovne ateljee, dečje kulturne centre i slične dečje ustanove i asocijacije iz celog sveta uz posredovanje Ministarstva inostranih poslova, koje je poziv na konkurs prosledilo širom sveta ostvaren veliki uspeh.

U konkurenciji od oko 1000 radova iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Belorusije, Bugarske, Egipta, Rusije, Portugala i Namibije polaznici Leskovačke škole stripa osvojili su krajem januara četiri priznanja.

U kategoriji 7 do 10 godina Ignjat Ljibisavljević dobio je Prvu nagradu, dok je u istoj kategoriji Vedran Stanojević nagrađen individualnom pohvalom. U kategoriji od 15 do 18 godina Dunja Avramović osvojila je Treću nagradu, a indvidualnu pohvalu u istoj starosnoj grupi dobila je Jana Stojanović.

Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” je na ovaj način nastavila dugogodišnju tradiciju donošenja strip priznanja iz čitave Evrope u Leskovac, i saldo osvojenih nagrada za dvadeset i osam godina svog postojanja prebacila u trocifreni broj.

Sara Popović ide u četvrti razred OŠ „Josif Kostić“ i kaže da joj je uživanje da posećuje časove u školi stripa.

„Volela sam da crtam, a moja školska drugarica mi je rekla za školu stripa i pozvala da se pridružim. Roditelji su me podržali i od septembra am krenula u ovu školu. Dosta je zanimljivo, naučili su me da ctam lepe linije. Ja sam pre crtala neke čudne oči, noseve, usta, ali sam ovde naučila da ne crtam „škrabalice“, nego da crtam položaje tela, senčanje, itd…

Jana Stojanović je učenica četvrtog razreda Škole za tekstil i dizajn.

„U školi samo gotovo dve godine. Ovo mi je prvi put da dobijem neko priznanje. Iskustva vezana za školu stripa su mi apsolutno fantastična. Ovo mesto je zaista vrhunac u srednjoj školi. Imam pozitivan utisak o čitavom svetu stripa. Puno se ovde može naučiti i prijatna je atmosfera za rad. Preporučila bih svima da probaju, ne moraju svi da budu vezani za strip, ovo je i umetnost, učimo i da budemo sigurni u sebe, da sigurno crtamo i da se socijalizujemo.“

IS/SA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*