Zašto ne rade fakulteti u Medvedji

LESKOVAC-MEDVEDJA-VLASOTINCE-LEBANE-BOJNIK-CRNA TRAVA

 

Odeljenja Ekonomskog i Pravnog fakulteta u Medveđi već tri godine nisu upisala nijednog studenta. Zašto je propala ova dobra ideja, čiji je cilj bio pružanje šanse za obrazovanje na kućnom pragu pre svega mladih iz Medveđe na srpskom i albanskom jeziku, tema je o kojoj se govorilo na okruglom stolu koji je organizovan u okviru projekta „Kulturne potrebe mladih u Presevu, Bujanovcu i Medveđi – kako do dijaloga“, koji finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije preko programa Evropski Progres, a koji realizuje Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije iz Leskovca.

Zašto je u Medveđi otvoren fakultet bez akreditacije i šta će biti sa studentima koji su započeli studije na ovoj ustanovi, neke su od tema o kojima su govorili prodekani sa Pravnog i Ekonomskog fakulteta iz Niša, predsednik opštine Medveđa, kao i predstavnici drugih relevantnih institucija.

Na poslednjoj sednici Gradskog veća doneta je odluka da se za sufinansiranje projekta „Slavujevo doba“ iz gradske kase odvoji 25 000 evra. Ovogodišnji rod pšenice biće manji od očekivanog, čulo se na sednici, dok je gradonačelnik Cvetanović obavestio javnost da lokalna samouprava, prema dopisu koji je došao iz nadležnog ministarstva, ima 29 radnika više i da će taj problem morati da se reši u tekućoj godini.

Kako je JKP Toplana od gubitaža postala uspešna firma, kao i šta je sve urađeno na poboljšavanju i modernizaciji sistema daljinskog grejanja, bilo je reči prilikom posete gradonačelnika Leskovca ovoj firmi. Cvetanović je posetio i ne tako uspešno javno preduzeće Dom, i poručio radnicima da moraju da počnu da rade svoj posao.

Iz lokalne samouprave najavili su da će deponija Željkovac i prihvatilište za pse, u Mlinskoj ulici kod Pijace završeni su radovi na rekonstrukciji ove saobraćajnice, dok poljoprivredni stručnjaci upozoravaju vinogradare na dodatni oprez, piše Nova Naša reč.

O bugarskoj ekonomiji pre i posle ulaska u EU za Novu Našu reč govori Olga Aleksandrova Čumenska, zamenica predsednika bugarske Trgovinsko industrijske komore.

Za najnoviji broj Nove Naše reči govori i jedan od ovogodišnjih gostiju na Balkanskoj smotri mladih strip autora Dražen Kovačević.

Nova Naša reč izveštava o tome kako je protekao 12. Leskovački karneval, na kome je ekipa iz Leskovca zablistala, kako je protekao Drum Dum fest, kako protiče Porečjansko leto i šta ovog leta turistima nudi Sijarinska banja.

Nova Naša reč piše i o tome kakvo je bilo naličje zlatnog doba Leskovca.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*