Za sakupljače sekundarnih sirovina zaštitna odela i rezervni delovi za tricikle

LESKOVAC

 Nevladina organizacija  „Porečje“ iz Vučja je u prethodnih godinu dana radila na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnihsirovina na jugu Srbije.
Realizovali su projekat „Nove afirmativne mere za samozapošljavanje i bolji položaj Roma i Romkinja sakupljača sekundarnih sirovina ”.

Ovaj projkat je podržan  kroz program SWISS PRO uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije.

U fokusu interesovanja ovog projekta su bila tri udruženja sakupljača sekundarnih sirovina koja su započela proces legalizacije osnivanjem Udruženja sakupljača.

Projekat je realizovan na teritorijama gradova Leskovac i Vranje.

-Zadovoljni smo postignutim rezultatima. Kao prvi rezultat, uspeli smo da pomognemo 86 sakupljača malim grantovima kroz koje su dobili zaštitna odela i rezervne delove za tricikle. Možda je još važniji rezultat da smo uspeli da nametnemo inovativni način sakupljanja
sirovina, tako što smo sakupljače povezali sa profesionalnim upravnicima zgrada, a samim tim i sa samim stanarima. Sada su stanari u prilici da, kad god imaju neki komunalni otpad, pozovu dežurnog sakupljača, koji u toku dana dolazi da pokupi otpad iz stana. Ovaj naš rezultat je povećao prihode udruženja za 30%”, kaže predsednik Upravnog odbora “porečka” iz Vučja Zoran Živković.

– Do današnjeg dana nismo dobili odgovore od donosioca odluka iz gradova Leskovac i Vranje da se sakupljačima sekundarnih sirovina koji su članovi udruženja izdaju besplatne dozvole,- dodao je Živković.

Kaže da nisu obeshrabreni zbog ovog neuspeha.

-U narednom periodu se moramo još više fokusirati na donosioce odluka u ova dva grada i pokušati da dovršimo započeti proces legalizacije njihovog poslovanja,-  rekao je Živković.

Lj. S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*