Tribina povodom osamdeset godina od ostavke Vlade Ilića

VLASOTINCE-BEOGRAD

U kultnoj knjižari Akademija u Knez Mihailovoj održana je tribina „Kraj uspona međuratnog Beograda” u organizaciji emisije „Beograda za početnike” i izdavačke kuće „Albion Books“. Tribina je posvećena Vladi Iliću jednom od najuspešnijih gradonačelnika u istoriji Beograda.  

Program je osmislila Smilјana Popov, autorka serijala “Beograd za početnike”, koja ujedno bila i voditeljka. Učesnici su bili istoričari prof. dr Čedomir Antić i dr Srđan Cvetković, kao i Saša Stanković, autor monografije „Prvi modeni gradonačelnik Beograd“. 

-Beograd je zbog burne istorije imao otežan razvoj, jer je stalno razaran i pripadao različitim državama. I kad je u 19. veku vraćen u srpske ruke, on nije mogao da se širi preko Save i Dunava zbog granice sa Autrougarskom. Period kad je na njegovom čelu bio Vlada Ilić, bio je veoma dinamičan i on je trasirao put kojim će se Beograd kasnije razvijati. Stankovićeva knjiga najviše govori o istoriji prestonice, ali i Vlasotinca i Leskovca. Kod nas se nedovoljno govori o vezama između glavnog grada i provincije,- rekao je Čedomir Antić, redovni profesor Filozofskog  fakulteta u Beogradu.  

-Pre 80 godina, tačnije 13. septembra 1939. godine, Vlada Ilić se na lični zahtev povukao sa mesta predsednika Beogradske opštine zbog početaka Drugog svetskog rata, odnosno Hitlerovog napada na Polјsku. Od tada skoro da nema novih kapitalnih investicija u Beogradu, uglavnom se održava samo ono što je započeto ranije. Nažalost, od septembra 1939. razvoj prestonice se postepano usporava dok konačno nije prekinut 6. aprila 1941. kad je napadnuta i Jugoslavija,- objasnio je Stanković povod organizovanja tribine.

-Srpsko građanstvo označeno je u revolucinarno doba kao klasni neprijatelji i doživelo je trojaku sudbinu.  Jedan deo  je streljan bez suda zbog optužbi za privrednu kolaboraciju. Drugi deo je osuđen od Suda časti ili civilnih i vojnih sudova na višegodišenje robije. Treći je postigao neku nagodbu sa režimom i uposlio se u novom sistemu kao stručna radna snaga. U većini slučajeva srpski preduzetnici su bili primorani na kontakte sa raznim stranama u ratu. Na taj način je i Vlada Ilić počišćen, te je proveo nekoliko godina u zatvoru Sremska Mitrovica, a oduzeta mu je sva imovina,- između ostalog je rekao dr Srđan Cvetković iz Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.

Tribina je bila izuzetno posećena, a sve je snimila ekipa koja radi dokumentarac o Vladi Iliću, pa će deo materijala biti korišćen u filmu.  

-Za ove dve godine kako govorim o Vladi Iliću upoznao sam mnogo divnih ljudi, a sa nekima od njih sam postao prijatelj. Trećina posetilaca tribine su mi poznati od ranije, ali uvek ima neko nov kome se nisam nadao. Prijatno me iznenadio dolazak Žarka Samrdžića, koji je emotivno vezan za Vlasotince, jer njegovom bratu Ljubiši Samrdžiću lik Šurde je bio posebno drag. Žarko je rođen u Niškoj Banji i istinski ga raduje svaka uspešna priča nas južnjaka. Posebno ga je zanimala saradnja Vlade Ilića sa premijerom Dragišom Cvetkovićem, koji je po ocu iz vlasotinačkog sela Dadinca, a takođe rođen u  Niškoj Banji,- izneo je svoje utiske Saša Stanković.

V. Stamenković 

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*