ZA AŽURNOST ODGOVORNA DRŽAVA

 

LESKOVAC

Birački spisak zaključen je u petak, 17. marta, i do sada su građani mogli da izvrše uvid u zgradi Skupštine grada. Od 18. do 29. marta  zehteve za promene u biračkom spisku gradska uprava podnosi nadležnom ministarstvu, koje u kratkom roku donosi rešenje. Međutim, praksa je pokazala da veće interesovanje za uvid u birački spisak  građani pokazuju tek nakon njegovog zaključivanja. U kojim slučajevima se vrši brisanje iz biračkog spiska i ko je odgovoran za njegovu ažurnost i verodostojnost, šta građani mogu da učine da bi zaštitili svoje osnovno građansko pravo, tema je kojom se bavi najnoviji broj Nove Naše reči.

Na teritoriji Jablaničkog okruga je trenutno oko 6000 osoba prijavljenih po osnovu poljoprivrednog osiguranja. Prema nezvaničnim podacima, oko 10.000 osoba se nalazi na spisku dužnika po osnovu poljoprivrednog osiguranja. Problem je u tome što mnogi nisu ni znali da se nalaze u sistemu ovog osiguranja i da im se dugovi gomilaju. Da li je poljoprivredno osiguranje prinudno i šta o dugu  poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja kaže  ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, piše Nova Naša reč.

Nova Naša reč donosi autorski tekst Aleksanbdra Stojanovića o 12. martu, danu kada je ubijen premijer Zoran Đinđić, iz ugla mladog čoveka koji je te 2003. godine bio još uvek dete.

Premijer Aleksandar Vučić boravio je u Lebanu i obišao pogon bivšeg preduzeća „Eksporteks“, gde će turska kompanija „Ormo“ otvoriti pogon i zaposliti 300 ljudi.

Nova Naša reč piše o tome koje su odluke donete na poslednje dve sednice Gradskog veća. Između ostalog, raspisan je konkurs za izbor načelnika jedinstvene Gradske uprave, formirana je konkursna komisija i razrešeni su svi načelnici dosadašnjih uprava. Doneta je odluka da se poljoprivrednicima odobri 24 miliona dinara podsticajnih sredstava za investiciju u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstva.

Nova Naša reč piše o najsavremenijem sistemu za nadzor i kontrolu vodosnabdevanja u fabrici vode Gorina, u koji je leskovački „Vododov“ uložio 100.000 evra, kao i o tome šta će sistem SKADA, koji je jedinstven na jugu Srbije, značiti za ovo javno komunalno preduzeće, ali i za građane Leskovca.

Kako se predsednički izbori bliže, predizborna kampanja se zahukltava. Leskovac su prethodnih dana posetili lideri SNS-a Aleksandar Vučić, SRS-a Vojislav Šešelj i pokreta „Dosta je bilo“ Saša Radulović. Nova Naša reč izveštava i o ostalim stranačkim aktivnostima, kako je Beli Preletačević u Leskovcu prikupljao potpise za svoju kandidaturu i zašto u DS-u tvrde da će Saša Janković ući u drugi krug glasanja.

Svetski dan potrošača, 15. mart, obeležen je ove godine tribinom o stanju potrošačkih prava u istočnoj i južnoj Srbiji, a Nova Naša reč piše i o tome koje su to aktivnosti preduzete od strane tržišne inspekcije u cilju zaštite prava potrošača.

Tehnička škola „Rade Metalac“ obeležila je Dan škole organizovanjem popularnih predavanja za svoje učenike. Vakcinacija budućih prvaka obaviće se krajem marta i početkom aprila, učenici Muzičke škole održali humanitarni koncert, u muzeju održano predavanje o Topličkom ustanku, neke su od tema kojima se bavi novi broj Nove Naše reči.

Nedavno je izašlo drugo izdanje knjige „Stara leskovačka crkva Odžaklija“, o kojoj za Novu Našu reč govori njen autor Miroslav Jovanović.

 

 

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*