Vlasotince : Kad priroda ne prašta ljudsku nemarnost

VLASOTINCE

Vlasotince je prvih decembarskih dana bilo u žiži srpske javnosti. Obilne padavine napravile su mnogo nevolja stanovništvu opštine. Nivo Vlasine bio je izuzetno visok, tako da je došlo i do zamućenja vode u gradskom vodovodu što se odmah reflektuje i na problem zdrave pijaće vode. Zbog toga su Vlasotince, Orašje, Kukavica, Šišava, Donja Lomnica i Sredor ostali bez zdrave pijaće vode nekoliko dana. Rukovodstvo opštine se potrudilo da reši ovaj problem, pa je angažovanjem dovoljnog broja cisterni obezbedilo zdravu pijaću vodu stanovništvu tamo gde je bilo potrebno.
Ozbiljne problem bilo je i funkcionisanju gradske kanalizacije, koja se izlila u jednom delu grada. Ova i ovakva gradska kanalizacija izgrađena je pre više od 40 godina, i po tadašnjim standardima, koji su u svakom slučaju prevaziđeni, pa je zbog toga došlo do ovih neželjenih problema. Problem izlivanja kanalizacije mora se rešiti na pravi način, jer je poznat, a to je mali profil ugrađenih kanalizacionih cevi.
Bilo je problema i sa putnom infrastrukturom zbog nabujalih potoka, koji su napravili ozbiljne probleme na putnom pravcu od Vlasotinca sve do Komarice, gde je došlo i do prekida saobraćaja od 18 sati zbog urušavanja mosta, do kojeg je došlo zbog nemara samih ljudi iz tog kraja.
– Kad priroda ne prašta ljudsku nemarnost, eto i problema sa mostom. Preduzeli smo odmah određene mere i ovaj most biće u prioritetu urađen, ali sve to mora da se uradi na pravi način i kroz svu pravnu i svaku drugu proceduru – veli predsednik opštine Vlasotince i komandant Štaba za civilnu zaštitu, Zoran Todorović.
Tehnička voda je na usluzi celokupnom stanovništvu, a zdrave pijaća voda i dalje se doprema cisternama gradu i u pet sela i trebalo bi da stigne u najskorije vreme. Bar tako nam je rekao direktor JKP ,,Vodovod”.
– Analizu vode vrši Zavod za javno zdravlje u Leskovcu i ova ustanova je jedino meritorna da može da daje zvaničnu potvrdu o ispravnosti vode iz naše fabrike. Ispitivanja i analize se uveliko rade po propisanoj i zakonski zasnovanoj proceduri, a mi se nadamo da će pozitivna ocena o ispravnosti vode stići najdalje do kraja ove radne nedelje. No, da ja ništa ne prejudiciram i obećavam, konačnu i zvaničnu ocenu, ponavljam, čekamo da nam stigne od Zavoda za javno zdravlje iz Leskovca – kaže Zvonko Ilić,.direktor vlasotinačkog „Vodovoda”.
I dok su čelnici iz opštinskog rukovodstva zajedno sa ljudima iz Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince stalno bili na terenu i činili napore da se postojeće stanje sanira, u utorak su se na zgradi opštine i na upravnoj zgradi JKP ,,Vodovod” pojavile poruke protesta nepoznatog autora, o neslaganjima sa predstojećim vodosnabdevanjem iz reke Rastavnice. Slučaj je prijavljen policiji i istraga povodom ovog slučaja je u toku.
Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*