Leskovački stripari u Zaječaru

????????????????????????????????????

 

LESKOVAC

U Radul Beogovom konaku u Zaječaru, а u organizaciji “Centra za kulturu i turizam grada Zaječara” održana je, krajem novembra,  promocija monografije “Zaječarski strip” i knjige “Stripovanje” Marka Stojanovića, leskovačkog strip scenariste i predavača u Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” U prisustvu poznatih zaječarskih strip autora, poput Dragana Stokića Rajačkog, Slobodana Jovanovića Bobice, Aleksandra Pešića, Bojana Vukića, Duška Perišića, Srđana Todorovića, Đorđa Krajinovića i drugih o knjigama su govorili Miloš Petković, urednik u “Centru za kulturu i turizam grada Zaječara”, i sam autor.

-Ja sam u Zaječaru stari gost sa izložbama koje sam selektovao ili izdanjima koja u ovom ili onom svojstvu potpisujem, ali je Zaječar ovom prilikom uspeo da me prijatno iznenadi. Na promociji se našlo sedamdesetak posetilaca, a među njima je nekoliko viđenih akademskih slikara, književnika  i uopšte kulturnih poslenika iz grada na Timoku. Poveo se jako zanimljiv i veoma konstruktivan razgovor, u kome su učestovali maltene svi posetioci, pa smo probili predviđeni termin od sat vremena za gotovo isto toliko. Raspon tema se kretao od metodologije za priređivanje monografije, preko sličnosti i razlika stripa u Leskovcu i Zajčearu, te poslovičnog zanemarivanja provincijskih kulturnih scena scene od strane prestonice, pa do budućnosti strip na ovim prostorima i u globalu. Verujem da bi diskusija potraja i duže da nas domaćini iz Radul Begovog konaka nisu ljubazno zamolili da privodimo promociju kraju jer su zbog nas ostali duže na poslu pred početak vikenda, – prenosi svoje utiske sa promocije Stojanović.

Na pitanje o sadržaju predstavljenih knjiga dodaje:

-„Zaječarski strip” je monografija koja na 140 stranica pokriva za malo pa sedam decenija stripa u Zaječaru, kroz 4 generacije Zaječarskih strip stvaralaca, prikaze izdanja, škola stripa, festivala i izložbi, kao i biografije i stripove 36 ljudi od stripa iz Zaječara.  Što se “Stripovanja” tiče, u pitanju je knjiga mojih tekstova o stripu od 288 strana. Ona sadrži eseje o stripu koje sam objavljivao u Politici, Politikinom Zabavniku, Gradcu, Gradini, Kniževnoj reči, Stripoteci i brojnim drugim časopisima u Srbiji, ali i Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U njoj se nalazi i 15 izabranih intervjua, kao što je onaj sa Montipajtonovcem Tjerijem Džonsom, scenaristom filma “Brazil” Čarlsom Alversonom, Marvelovim koloristom Metom Holinsvortom, scenaristom “Tora” i “Volverina” Džejsonom Eronom,  Markom Somborcom, Rajkom Miloševićem Gerom i mnogim drugima.” Izdavač knjige “Zaječarski strip” je “Centar za kulturu i turizam grada Zaječara”, urednik monografije je Miloš Petković, dok je izdavač knjige “Stripovanje” “Niški kulturni centar”, a urednički je potpisuje dobitnik ninove nagrade Zoran Ćirić poznat i kao “Ćira Magični”.-

M.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*