Vlasotince: Biblioteka koja je iznikla iz pepela

 

VLASOTINCE

Vlasotinačka Narodna biblioteka „Desanka Maksimović” iduće godine obeležiće 105 godina od osnivanja, što je svakako jubilej dostojan svake pažnje i pohvale. To je, upravo, bio i jedan od povoda da ih posetimo, ali povoda da se dođe i piše o ovoj ustanovi svakako ima mnogo više. Pre svega nalaze se u aktivnostima koje njeni upošljenici preduzimaju, kako bi, kako sami tvrde, bili dostojni nastavljači rada prethodnih generacija, i kako bi i sami zaslužili poštovanje generacija koje će doći.
Kada smo otišli u posetu, u biblioteci smo zatekli mališane iz Predškolske ustanove „Milka Dimanić”, koji su u okviru „Dečje nedelje”, imali radionicu sa temom „Knjiga na dar”. Vredna i umiljata dečica, koja tek sriču prva slova, potpomognuta vaspitačicama i knjižničarkama pokolonila su biblioteci knjige – slikovnice, koje su tom prilikom uradila, za uspomenu.
Vlasotinačka biblioteka je upravo poznata po tome što ima svoje izdavaštvo i što nas svake godine obraduje sa nekoliko novih naslova.
Razgovor sa elokventnim direktorom ustanove Srbom Takićem, koji je glavni pokretač i kreator izdavačke delatnosti, a ujedno i urednik svih njenih izdanja, počinjemo upravo tom temom.
– Ova će godina biti baš plodna i berićetna kad je izdavaštvo u pitanju. Pripremili smo i odštampali knjigu Dragoljuba M. Stojanovića „Događaj za pamćenje i nezaborav”, posvećenu 30-oj godišnjici katastrofalne poplave koja je zadesila našu opštinu. Urađene su i u štampi su knjige Dragoslava B. Petrovića „Purjakovi i druge priče” i monografija o Miodragu Nagornom „Moji Vlasotinčani” koju je tehnički uredio Zoran Micić. Sa Kulturnim centrom zajedno smo izdali knjigu pesama Novice Jovića „Žena”, a zajednički pripremamo i zbornik pesama na dijalektu, koji je deo opštinskog projekta „Dijalek(a)t”, a koji treba da izađe do kraja ove godine. Sa udruženjem „Loza” smo uradili knjigu „Vlasotince nekad i sad”, zajedno radimo i knjigu Danice Valčić „Graditeljsko nasleđe Vlasotinca, a to je drugo dopunjeno izdanje, – upoznaje nas sa aktivnostima biblioteke, direktor Srba Takić.
Sada smo, kada smo, u eri elektronike, šta nam možete reći tim povodom ?
– Biblioteka je od skora počela sa elektronskom pozajmicom i učlanjivanjem, tako da je sada čitav njen rad kompjuterizovan. Ovome treba dodati i digitalizaciju knjiga iz Zavičajnog fonda, koju u ovoj ustanovi rade više od godinu dana, pa je sada dobar deo tih knjiga već dostupan elektronskim putem svim zainteresovanim, ma u kom delu zemaljske kugle da se nalaze.
Imate li nova lica koja se učlanjuju u biblioteku ?
– Naravno, borba za čitaoce ne odvija se samo na polju poboljšavanja opremljenosti, već i kroz popularizaciju čitanja i promovisanja pisane reči. Zato ovde, naša biblioteka, organizuju predstavljanje literarnih stvaralaca, novih izdanja, svojih i tuđih, ali i aktuelna predavanja, izložbe i druga dešavanja za koja smatramo da će našim sugrađanima biti zanimljiva. Gotovo da nema nedelje da se u Galeriji ne održi neki program, na radost samih čitalaca.
Ima li darodavalaca knjiga ?
– Moram da pohvalim agilnost dr. Voje Aleksića i Dragija Stamenkovića, koji su u više navrata bili naši darodavci. Pored njih želim da istaknem i nameru dr. Jovana Hadži-Đokića i Miloša Krstića, da nam uskoro dođu u posetu i poklone deo svojih biblioteka. Inače, imamo stalnu brigu za zanovljavanje knjižnog fonda, a imamo i sreću, da osim knjiga koje dobijamo obaveznim otkupom preko Ministarstva kulture, veliki broj ljudi, pre svega Vlasotinčana koji žive van svog zavičaja, donosi svoje knjige i poklanja ih biblioteci.
– Svetski Dan šale je 1.april, a baš je tada u požaru 1.aprila 2004.godine bibilioteka izgorela. Kako ste uspeli da biblioteku u potpunosti revitalizujete ?
– Uz pomoć naših građana, i zdušnu međunarodnu pomoć „Progresa”, kao i same lokalne samouprave i Ministarstva kulture, iznikli smo praktično iz pepela i sada čvrsto stojim na sopstvenim nogama. Tako sada imamo 60.000 knjiga, a od toga više od 40.000 knjiga elektronski je upisano – kaže nam na kraju razgovora direktor Srba Takić, koji „komanduje” sa 13 upošljenika od kojih je petoro sa visokom stručnom spremom.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Ovaj tekst je deo projekta “Javna uprava u fokusu” koji sufinansira opština Vlasotince.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*