“Uspešno smo se izborili sa korona virusom”

VLASOTINCE

I desila nam se na samom početku marta ove godine korona virus a da tako nešto u svetu niko nije očekivao. Epidemiološki udarac bio je više nego snažan i od njegove jačine mnogi su smrtno postradali u svetu. Svakodnavna obraćanja javnosti pojedinih medicinskih stručnjaka u dobroj meri su, u pojedinim trenucima bili dvostrukog aršina. I ohrabrujući i obeshrabrujući. A kako je bilo u vlasotinačkoj opštini u predhodnom periodu vanrednog stanja razgovarali smo sa načelnikom Štaba za vanredne situacije u opštini Vlasotince, Ivanom Stankovićem.

 • Nakon donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja u Republici Srbiji, od strane predsednika Srbije, predsednice Narodne skupštine i predsednice Vlade Republike Srbije, 15.marta ove godine, Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince, dana 16. marta u 8 časova održao je 3. Vanrednu sednicu i kasnije u kontinuitetu svakodnevno je održavao sednice na kojima je razmatrao epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Vlasotince i u skladu sa odlukama, uredbama, zaključcima i prporukama Kriznog štaba, donosio određene odluke i zaključke – kaže nam na početku razgovora Ivan Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije u opštini Vlasotince.
  Koje ste mere odmah uveli od trenutka donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja ?
 • Od momenta donošenja Odluke o uvođenju vanrednog stanja naše JKP ,,Vodovod” vršilo je redovnu dezinfekciju svih ulica, trgova i trotoara, prilaze Domu zdravlja Vlasotince, kao i prilaze do svih javnih ustanova, pošte, banaka, Policijske stanice Vlasotince, ulaze u svim stambenim višespratnim zgradama. Dezinfekcija je vršena smenskim radom u tri smene.
  I vojska Srbije je radila dezinfekciju u Vlasotincu ?
 • Tako je. Na zahtev našeg štaba jedinice ABHO Vojske Srbije u dva navrata vršile su dezinfekciju glavnih ulica u gradu sa težištem na prilazne puteva do Doma zdravlja Vlasotince u čijem sastavu je formirana Kovid ambulanta.
  Kako saznajemo zvali ste u pomoć i pripadnike specijalne jedinice vojske Ruske federacije ?
 • Jeste. Na zahtev Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince specijalne jedinice vojske Ruske federacije izvršile su dezinfekciju svih prostorija Doma zdravlja i Kovid ambulante.
  Kako je funkcionisao pozivni KOL centar ?
 • Od samog forimiranja KOL centra primani su pozivi građana opštine Vlasotince, i to 70 do 100 poziva dnevno, radi pružanja dodatnih informacija u vezi pandemije korona virusa, zahteva za kupovinu i dostavu osnovnih životnih namirnica i lekova, kao i za podizanje i dostavu novčanih sredstava po osnovu penzija i drugih primanja. U rad KOL centra kooptirano je 70 volontera Crvenog krsta Vlasotinca, Centra za socijalni rad, Udruženja građana ,,Osmeh”, kao i većeg broja dobrovoljaca. Preko volontera naš štab je organizovao i podelu maski u samom gradu i seoskim sredinama.
  Kako je bila organizovana distribucija dezinfekcionih sredstava ?
 • JKP ,,Vodovod” je po nalogu Štaba za vanredne situacije tri puta vršio distribuciju i podelu dezinfekcionog sredstva natrijum hipohlorita u većim mesnim zajednicama kao što je Orašje, Kukavica, Ladovica, Prilepac, Gložane, Stajkovce, Batulovce, Konopnica, Šišava, Dolja Lomnica, Boljare i Kruševica. Inače, svim građanima opštine Vlasotince bilo je omogućeno da svakodnevno preuzimaju dezinfekciono sredstvo na platou ispred same zgrade opštine Vlasotince, a u isto vreme građani opštine Vlasotince redovno su informisani o svim peduzetim preventnim i operativnim merama na sprečavanju daljeg širenja zarazne bolesti korona virus.
  Da li je bilo i dozvola za pojedince da i u vreme vanrednog stanja za vreme policijskog časa obavljaju svoje zadatke za koje su bili zaduženi ?
 • Na osnovu ovlašćenja Ministarstva rada zapošljavanja i socijalna pitanja a po zahtevu građana Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince izdao je 55 dozvola za kretanje licima koja pružaju tuđu negu i pomoć u kući, kao i tri potvrde razvedenim roditeljima za kretanje prilikom preuzimanja i vraćanja dece.
  Kakva je bila saradnja sa ostalim pravnim subjektima koji su bili u borbi sa koronom ?
 • Na najviše mogućem nivou i sve u cilju da se postavljeni zadaci izvršavaju brzo i kvalitetno a sve u nameri zaštite zdravlja svakog pojedinca u opštini Vlasotince. Na ovako besprekornu saradnju, pre svega, mislim na naš Dom zdravlja, kao i javna preduzeća ,,Vodovod” i ,,Komunalac”, koji su bili u 24-satnom dežurstvu svih dana vanrednog stanja. Posle svega, opšta ocena je da smo se dobro izborili sa korona virusom, koja je očigledno donela puno problema u mnogim sredinama u našoj zemlji, a još više u nekolko evropskih zemalja – ocenjuje Ivan Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince, koji je na ,,položaju” bio čitavih dva i po meseca koliko je trajala borba sa ovom pandemijom.


Statistički podaci
KORONA ODNELA ČETIRI ŽIVOTA


Mnogo se špekulisalo u javnosti o broju preminulih kao i broju zaraženih u vlasotinačkoj opštini.

 • Mi raspolažemo sa zvaničnim podacima dobijenih od relevantnih službi i institucija i njih možemo prezentovati javnosti. A, to je da su od korone virusa preminule četiri osobe, da je bilo 117 zaraženih osoba, da je testirano 1.071 lice, a da su izvršena 2.920 pregleda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*