Vlasotince: Digitalna škola – novi horizonti

VLASOTINCE

Osnovna škola „Siniša Janić“ iz Vlasotinca je prva osnovna škola u Jablaničkom okrugu koja tokom ove krajnje neobične školske godine uspešno realizuje „Erazmus +“ projekat pod nazivom „Digitalna škola – Novi horizonti“ U okolnostima bez presedana za najveći broj škola u svetu primena rezultata ovog projekta u onlajn nastavi je bila više nego korisna.
Naime, cilj projekta je upravo poboljšanje metodoloških IKT veština kod nastavnika, unapređenje kvaliteta nastave kroz interdisciplinarni pristup i učenje zasnovano na projektno orijentisanoj nastavi. Sve to na kraju treba da dovede do poboljšanja rezultata učenja i veće motivacije nastavnika da slobodno komuniciraju i aktivnije učestvuju u raznim evropskim projektima i inicijativama poput: eTvining projekata i događaja i KA 2 strateških partnerstava sa releventnim evropskim školama. Krajnji rezultat koji se očekuje od ovog projekta je značajna promena kvaliteta rada ustanova obrazovanja. Rezultati projekta biće implementirani kroz nastavne metode, školski program i školsku organizaciju.

 • U okviru ovog projekta je tokom februara pet nastavnika iz naše škole pohađalo petodnevnu obuku u Pragu, u Češkoj. Obuku su prošli nastavnici iz različitih stručnih veća, kako bi što bolje preneli znanje kolegama koji predaju isti predmet. Pored njih, obuku je prošao i menadžment tim kako bi što uspešnije izvršio neophodne promene u školskoj organizaciji i nastavnom planu i programu – informiše nas Goran Mitić, direktor škole.
  Po njegovim rečima, tokom obuke pod nazivom „IKT u obrazovanju“ učesnici su imali priliku da rade sa raznim digitalnim alatima koji se primenjuju u onlajn nastavi razvijenih evropskih država. Pored toga, imali su priliku i da se upoznaju sa kolegama iz Finske, Španije, Irske i Kipra i da sa njima razmene iskustva iz prakse i razgovaraju o budućoj strateškoj saradnji. Utisci svih nastavnika su više nego impresivni, jer je za sve njih ovo bilo prvo iskustvo u međunarodnim Erazmus plus projektima.
 • Inače, „Erazmus +“ je najveći fond Evropske Unije za unapređivanje obrazovanja kroz međunarodnu saradnju. Nakon završene obuke, učesnici su upoznali kolege u školi i širu javnost o rezultatima projekta kroz različite medije i onlajn resurse. Zbog vanrednih okolnosti predviđene radionice, ogledni časovi i konferencije, nažalost, nisu bili mogući – pojašnjava direktor Goran Mitić.
  Digitalne alate sa obuke nastavnici sada koriste u realizaciji onlajn nastave. Časovi su samim tim zanimljiviji za učenike i to rezultira većom motivacijom dece i njihovim boljim rezultatima tokom učenja.
  Posle vaše, više nego, uspele misije vaše škole, koja je vaša preporuka za ovakve projekte ?
  -Opšti utisak je da se ubuduće treba intenzivnije uključiti u slične projekte. Preporučili bi smo svim školama da se uključe u „Erazmus+“ projekte i time modernizuju i razvijaju međunarodnu dimenziju škole i omoguće deci da razviju svoje potencijale i talente u savremenom okruženju uz nove načine učenja, – poručuje direktor, vlasotinačke Osnovne škole „Siniša Janić“, Goran Mitić.
  Zaključak je opšti da nikada nova znanja nastavnika nisu brže i bolje primenjena u praksi, nego nakog uvođenja vanrednog stanja i učenja na daljinu.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*