U Tehničkoj školi u Vlasotincu zadovoljni brojem upisanih đaka

VLASOTINCE

Na kraju svake školske godine učenici iz osnovnih škola nalaze se, praktično, na raskršću životnog puta, kada je u pitanju odabir u kojoj srednjoj školi nastaviti obrazovanje.

Pored učenika i roditelji, vrlo često učestvuju u odabiranju za koju će se školu, njihova deca, opredeliti. I same škole u poslednjih nekoliko godina, zbog manjka izlaska đaka iz osnovnih škola, na razne načine se bore da privuku decu da postanu njihovi učenici.
Vlasotinačka Tehnička škola za školsku 2018/2019.godinu ponudila je svršenim osnovcima čak 210 mesta za školovanje i izbor obrazovnih profila i struka za sedam zanimanja.


” Možemo biti u potpunosti zadovoljni brojem upisanih đaka koji će od jeseni biti u našoj školi. Ponudili smo veliki izbor obrazovnih profila i struka za 210 učenika, a upisali smo do sada 184 đaka. NJihova je prednost što će se školovati na teritoriji svoje opštine i bez dodatnih troškova, zatim mogu se upisati na veliki broj fakulteta, a uz sve to imaju mogućnost usavršavanja učenjem kroz praktičan rad u kompanijama”, kaže , očigledno zadovoljan brojem upisanih đaka u Tehničkoj školi, direktor Milivoje Đorđević.
Koji su to sve obrazovni profili za koji su se deca opredeljivala ?
– Školovaćemo decu za zanimanje arhitektonski tehničar (geodezija i građevinarstvo) i ekonomski tehničar (ekonomija, pravo i administrcija). Za ova oba smera upisan je maksimalan broj od 30 učenika. Ista situacija je i sa zanimanjem mašinski tehničar motornih vozila (mašinstvo i obrada metala), gde je, takođe, upisan maksimalan broj od 30 učenika.
Dualno obrazovanje je sada u ,,modi”. Kako ste u tom delu prošli ?
– I tom delu možemo biti zadovoljni. Upisan je maksimalan broj od 30 učenika, koji će po završetku četvorogodišnjeg školovanja dobiti diplomu tehničara mehatronike sa četvrtim stepenom.
A šta je bilo sa upisom za treći stepen, a u pitanju je, takođe, dualno obrazovanje ?
– Ispunjena je upisna kvota od 15 učenika za zanimanja mehaničar motornih vozila (mašinstvo i obrada metala), kao i za industrijskog mehaničara (mašinstvo i obrada metala). Jedino je omanuo upis za modnog krojača (tekstilstvo i kožarstvo), gde je od ponuđenih 30 mesta, za sada upisano samo devet učenika. Međutim, ima najave da neka deca žele da se naknadno upišu kod nas, a to ćemo obaviti u propisanim rokovima i na način kako je sve to predviđeno zakonom. Mislim da ćemo imati dovoljan broj đaka za ovo zanimanje i da ćemo iz naše škole iznedriti i zanimanje modnog krojača, za koje ima potrebe i mesta u privredi vlasotinačke opštine.
Do skora vaša škola je bila pravi izvor stručnih i svršenih srednjoškolaca sa zanimanjem građevinskog tehničara. Sada ste ponudili nešto novo iz dela građevinarstva ?
– Tako je. To je objedinjeno pod jednim imenom operator građevinskih radova Ovaj obrazovni profil obuhvata tri zanimanja, i to: armirač-betonirac, zidar-fasader i tesar. Učenici će imati praktičnu nastavu u kompanijama iz Vlasotinca i Srbije, a uz to imaće i finansijsku naknadu kao motivaciju za učenje kroz rad – kaže na kraju razgovora Milivoje Đorđević, direktor Tehničke škole u Vlasotincu.

Vlastimir Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*