Tribina o školskoj lektiri u vlasotinačkoj bibiloteci

VLASOTINCE


Prof. dr Tihomir Petrović, predavač na Pedagoškom fakultetu u Somboru, održao je u Vlasotinačkoj biblioteci, predavanje na temu „Estetska i vaspitna vrednost školske lektire“.
-Organizacija ovog predavanja je naš prilog početku školske godine i drago mi je da su najveći deo ovde prisutnih slušalaca upravo prosvetni radnici, učitelji i profesori srpskog jezika,- kazao je u uvodnom obraćanju Srba Takić, direktor biblioteke.
Uvodničar u temu večeri bio je Danilo Kocić, novinar, književnik i publicista. On je predstavio rad i stvaralaštvo Tihomira Petrovića:
-„Istorija srpske književnosti za decu’, naglasio je on, kapitalno je delo profesora Petrovića, zahvaljujući kojem je na velika vrata ušao u srpsku književnost.
Iz predavanja prof. dr Petrovića ovde smo izdvojili nekoliko navoda, za koje nam se čini da mogu biti interesantni i poučni svima, a naročito onima koji pišu: „Umetnost čoveka ne hrani, ali ga opija“; „Sirova stvarnost mora da prođe kroz laboratoriju autorovog duha“; „Dete je stožer pisanja“; „Forma je otelotvorenje misli, način na koji se nešto predstavlja, što daje izgled i oblik delu“; Stil je način izražavanja misli i osećanja, karakteriše ga odstupanje od standardnog govorenja“; „Jezik izriče a stil ističe“; „Treba narasti do jednostavnosti, imati osećaj za jezik“; „Stil živi od brisanja, osećaj za meru je posebno važan“; „Poruke koje se upućuju delom moraju biti ‘nehotične’, da ‘nenamerno’ podučavaju“!

V. Stamenković

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*