Sve samo ne obična Kristina

LESKOVAC

Kristina Petrović je rođena 2005. godine u Leskovcu. Učenica je šestog razreda osnovne muzičke škole „Stanislav Binički“. Sa sedam godina je počela da svira gitaru. Obično deca počinju da sviraju neki instrument zato što u njihovom okruženju to neko radi. Obično, ali Kristina je sve samo nije obična.
-Niko nije svirao gitaru da bih se na njega ugledala. Mene je gitara privukla jer mi je nekako to neutralni instrument. Na njoj može sve da se svira, klasična muzika, harmonije, solo, ritam… Lično najviše volim da sviram kompozicije. Ne postoji neki kompozitor čija dela više ili manje volim da sviram, u suštini sve sviram, počev od renesansne do savremene muzike. Dnevno vežbam između 4-5 sati. Dešava se, ponekad, da mi se ne svira, da, što se kaže, bude mi dosta i vežbanja i sviranja i svega. Tada tu negativnu energiju izbacim iz sebe svirajući, tako mi je najlakše.
Kristina sebe vidi kao nekog ko će čitavog života da se bavi muzikom.
-Završni sam razred osnovne muzičke škole, na jesen krećem u srednju. Nakon srednje, naravno, Muzička akademija. Do tada treba uložiti mnogo rada, svirati, ići na takmičenja… Sa takmičenja na kojima sam do sada bila nosim puno lepih uspomena. Imala sam prilike da upoznam mnoge ljude, kako svoje vršnjake sa kojima sam stalno u kontaktu, tako i neka od svetski poznatih i priznatih imena iz sveta muzike. Jedan od najvažnijih i najznačajnijih nastupa do sada mi je bio sa studentima i učenicima koji su došli sa svih kontinenata u Beograd na Gitar Art Festivalu u Beogradu, gde sam ja bila najmlađi učesnik. To je veoma lepo iskustvo, ali muzički smo jako loše zvučali. Ipak, pedesetak muzičara na jednom mestu, a nismo imali vremena da vežbamo, neki su došli, a da nisu ni znali šta treba da se svira…
Pred svaki nastup Kristina ima mnogo treme.
-Ja sam sigurna u sebe. Znam da sam vežbala, da sam se trudila, da sam imala nastupe na kojima sam već pokazala koliko znam i koliko mogu, ali nekako me trema uvek prati. Možda mi to i pomaže, umem ja da se nosim sa tremom. Ali, ponekad je kruna višemesečnih vežbanja nastup na takmičenju koji traje nekoliko minuta. Ukoliko tu pogrešim, može sve što sam uradila da ode u vodu. Ali, to ne sme da se desi. Čim krenem da sviram nestaje trema.
Pohađala je majstorske radionice kod domaćih i svetski priznatih gitarista: Vera Ogrizović, Kostas Kociolis, Miloš Janjić, Zoran Krajišnik, Srđan Tošić, Sabrina Vlaškalić, Vesna Petković, Aleksandar Hadži Đorđević, Darko Karajić, Vojin Kocić. Na poziv istaknutog gitariste i profesora Tomasa Ofermana postala je član „World Guitar Orchestra“ čiji su projekat podržale Ambasade iz Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Belgije, Švajcarske, Portugala, Holandije, Poljske, Malezije, Austrijskog kulturnog foruma. Ovaj orkestar koji okuplja studente i profesore gitare iz celog sveta, svojim specijalnim nastupom zatvorio je XVIII Gitar Art Festival prošle godine u Beogradu. Imala je i veliki broj nastupa širom Srbije. Učestvovala je na koncertu laureata Gitar Art Festivala u Domu omladine u Beogradu i koncertu laureata na 12. Vojvodina guitar fest „Jovan Jovičić“ u Novom Sadu. Nastupala je na Festivalu muzike „Ledamus“ kao i na humanitarnim koncertima.

Talenat i rad su doprineli da je do sada osvojila najviša priznanja na prestižnim takmičenjima i festivalima, kao što su:
– Laureat na Internacionalnom festivalu gitare u Leskovcu 2013.
– I nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Beogradu 2014.
– III nagrada na Gitar Art Festivalu u Beogradu 2015.
– I nagrada na Internacionalnom festivalu gitare u Leskovcu 2015.
– I nagrada na Festivalu muzičkih i baletskih škola u Negotinu 2015.
– Laureat Gitar Art Festivala u Beogradu 2016.
– I nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Beogradu 2016.
– Laureat na Internacionalnom festivalu gitare u Leskovcu 2017.
– I nagrada sa maksimalnih 100 poena na Festivalu muzičkih i baletskih škola u Zrenjaninu 2017.
– Laureat – I nagrada sa maksimalnih 100 poena na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola u Beogradu 2018.
– Laureat – I nagrada sa maksimalnih 100 poena na 12. Vojvodina gitar fest „Jovan Jovičić“ u Novom Sadu 2018.

Ivan Spirić

1 Komentar

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*