Škola stripa “Nikola Mitrović Kokan”: Šest nagrada na četiri festivala

LESKOVAC

Nove nagrade i priznanja su pristigla u Školu stripa „Nikola Mitrović Kokan“. Za samo mesec dana osvojeno je nekoliko priznanja na četiri međunarodna festivala stripa i karikature u zemlji i inostranstvu. Prvo je krajem septembra na 17. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu nagradom striparnice „Alana Ford“ nagrađen strip „Jeftino i skupo“ koji su uradili predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i crtač Sabahudin Muranović Muran. Zatim je na 17. Međunarodnom salonu stripa u Velesu u Makedoniji 5. oktobra Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ dodeljena specijalna nagrada za saradnju. Sezona osvojenih nagrada nastavila se tokom oktobra na međunarodnom Festivalu dečijeg stvaralaštva „Umetnik iz školske klupe“ u organizaciji Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ iz Leskovca, gde su na likovnom delu konkursa učenici Škole stripa dobili dve nagrade. Andrej Stanojević osvojio je drugu nagradu u kategoriji od V do VIII razreda, a Katarina Hadži-Jovačić prvu nagradu u kategoriji učenika srednjih škola. Najzad, kao kruna došla je početkom novembra vest iz Italije o uspehu ostvarenom na Drugom konkursu karikature Skomiks u Milanu. U konkurenciji od 328 učesnika iz 56 zemalja širom sveta polaznici leskovačke škole stripa Anđela Pešić i Mateja Jović osvojili dve ravnopravne nagrade u kategoriji do 18 godina.


Katarina Hadži Jovančić se stripom bavi 5-6 godina, a u samoj školi stripa četiri godine.
-Ova nagrada za mene puno znači, kao, uostalom, i svaka druga nagrada koju sam do sada osvajala. To je dokaz da imam talenat, da mogu da idem dalje i daje mi neku nadu da ću vremenom biti još bolja.
Andrej Stanojević je u školu stripa krenuo kada je bi drugi razred osnovne škole, a trenutno pohađa šesti razred OŠ „Josif Kostić“. Nagradu smatra kao pokazatelj da može još više da napreduje.
-Nisam se mnogo trudio oko nekih ovih radova, ali sam se oko ovog koji nagrađen maksimalno trudio. Nagrada je upravo to i pokazala.-

I. S.

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*