Saveti za poljoprivrednike: Značaj cinka u ishrani ovaca i koza

Foto: Ilustracija

LESKOVAC

Cink spada u esencijalne mikroelemente, jer se u organizmu nalazi u maloj količini. Kao mikroelement je veoma značajan za metabolizam životinja koji može da utiče pozitivno ili negativno na funkcionisanje celokupnog organizma. On je sastavni deo preko 200 proteina, pa je tako uključen u procese regulacije rasta , razvoja, kao i stimulacije plodnosti, a potpomaže i varenje.
Najveće koncentracije cinka se nalaze u kostima, zubima, koži, jetri, mišićima, belim krvnim zrncima i testistima. Količina cinka u unutrašnjim organima je nepostojana i zavisi od: starosti životinje, pola, vrste životinja, količine cinka u konzumiranoj hrani i dr.
Deficit cinka kod ovaca i koza pojavljuje se pri stajskom držanju životinja, pri ishrani hranivima koja nemaju dovoljne količine rastvorljivog cinka, pri ishrani neizbalansiranim obrocima koji sadrže velike količine kalcijuma ili antagonista cinka, bakra ili kadmijuma. Količina cinka u mleku se smanjuje sa nedostatkom cinka u ishrani ili pri obolenju vimena mastitisom.
Nedostatak cinka kod jagnjadi rezultira gubitkom apetita, smanjenjem rasta, opadanjem vune, oteklinama oko očiju i papaka, povećanom salivacijom (sline), opštom ravodušnošću, smanjenim rastom testisa i prestankom spermatogeneze. Gubitak apetita je prvi znak nedostatka cinka kod jagnjadi u rastu.
Rapidno pogoršanje stanja ovaca nakon jagnjenja ukazuje da su rezerve cinka iscrpljene na kraju bremenitosti, a marginalni nivo cinka može doprineti uginuću jagnjadi.
Potreba za cinkom kod ovaca je 20-33 ppm u hrani. Maksimalno tolerantan nivo u hrani je 750 ppm. Višak cinka izaziva nedostatak bakra.
Deficit cinka kod koza se manifestuje smanjenim unosom hrane, smanjenjem telesne mase, parakeratozom (stanje nalik šugi), kvalitetom dlake, čvrstoćom zglobova, povećanim lučenjem bala, otokom nogu i rožnatih izraslina, malim testisima i niskim libidom.
Preporuka: U slučaju deficita cinka, preporučuje se dodavanje cink-metionina preparata u kome se mineralni element nalazi povezan sa amino-kiselinom. Usvojivost minerala iz ovakvih jedinjenja je znatno veća nego iz neorganskih izvora. Poboljšava imune reakcije organizma, očvršćuje rožine, povećava proizvodnju mleka i podstiče reprodukciju.

Savetodavac za stočarstvo
PSSS Leskovac
mr Dejan Ranđelović

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*