Šahovske kompozicije Mirka Markovića

 

VLASOTINCE

Kada se govori o istoriji šaha ne postoje pouzdani podaci o postanku ove igre. Najverovatnije da se pojavio pre više od 2.000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja u Uzbekistanu nađene su dve figurice od slonovače koje pripadaju periodu vladavine cara Huviške (2. vek). Arheološki stručnjaci smatraju da su to bile šahovske figurice. I, zato je sada jasno, da se šah igra stolećima i da se pri tom može sa sigurnošću reći, da je veoma popularan u celom svetu. Uz šah se vežba mozak, i krajnji rezultat nikad nema veze sa srećom, nego isključivo sa znanjem i veštinom igrača.
Mnogi iz grada na reci Vlasini nisu znali i ne znaju da njihovo Vlasotince ima izuzetnog majstora problemskog šaha, Mirka Markovića, koji je tu titulu stekao višegodišnjim stvaralaštvom, a koja je rezultat dela međunarodne vrednosti. Mirko Marković je osvajao nagrade i priznanja na brojnim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Pored titule, ostvario je i san svakog problemiste da mu se objavi knjiga sa njegovim najvrednijim šahovskim kompozicijama. Ovaj zaljubljenik u problemski šah i dalje komponuje, na zadovoljstvo svih ljubitelja problemskog šaha, a pored toga, kao istaknuti član Društva problemista populariše lepotu šahovskog stvaralaštva, napisao je, Borislav Građanski, predsednik Društva problemista Srbije u predgovoru drugog izdanja knjige Mirka Markovića pod naslovom „Moje šahovske kompozicije”.


U ovoj priči nećemo postavljati pitanja izuzetno elokventnom i spretnom sagovorniku, već ćemo beležiti sve on što kaže i što ima na duši:
-Rođen sam u selu Gornja Lomnica, koje je od Vlasotinca udaljeno sedam kilometara. Mesto mog rođenja i provedene mladosti bilo je i danas jeste seljačka sredina gde ljudi žive isključivo od poljoprivrede. Rastao sam uz čestite, poštene i veoma radne roditelje sa starijom sestrom i mlađim bratom. Roditeljima dugujem za moj pravilan odgoj, vaspitanje i školovanje. Posle gimnazije koju sam završio u Leskovcu, upisao sam po očevoj želji studije na Pravnom fakultetu u Nišu i diplomirao o roku 1969.godine. Radni vek uspešno sam odradio najvećim delom na pravnim poslovima u Opštinskom organu uprave Vlasotince, i penzionisan 2007. godine. Oženjen sam, imam suprugu, sina i ćerku kao i četvoro unučadi.
Dok sam bio učenik osnovne škole, dobio sam na poklon od strica, koji je živeo u Beogradu, lepu šahovsku garnituru sa kartonskom tablom na rasklapanje i figurama od drveta i ubrzo sam ušao u tajne šahovske igre. Posebno mi je u sećanju ostalo čitanje lista „Politika”, čiji je pretplatnik bio moj otac u idiličnim zimskim večerima uz pucketanje vatre u šporetu i svetla petrolejke, jer struje u selu tada nije bilo. Čitajući „Politiku” privukla me je rubrika sa šahovskim problemima, koje je jednom nedeljno uređivao majstor Sokolov.
Moj uzor u problemskom šahu bio je genijalni američki kompozitor problema Samuel Lojd, koji se sa 20 godina bio daleko najbolji kompozitor na svetu, i on je u oko 800 problema iskoristio najlepše ideje u problemskom šahu.
Kada mi je prvi šahovski problem objavljen u Omladinskom listu „Čik” davne 1968.godine, mojoj sreći nije bilo kraja. I, tako sam počeo sa komponovanjem šahovskih problema, što je kasnije prešlo u strast i ljubav. Posebnu zahvalnost dugujem supruzi koja je ispoljila veliko razumevanje za moje bavljenje šahom. Inače do sada sam objavio oko 500 mahom ortodoksnih šahovskih problema, od kojih je odlikovano njih oko 60. Omiljene oblasti su mi direktni tropotezi i studije.
Mislim da sam dosta doprineo razvoju i popularizaciji problemskog šaha dugogodišnjom saradnjom u listovima, kao što su Politika, Večernje novosti, Ilustrovana politika, Naša reč, niške Narodne novine i Vlasina iz Vlasotinca. Takođe sam uporedo objavljivao orginale u mnogim svetskim i domaćim problemskim časopisima.
Problemski šah je, inače, jedna vrsta umetničkog stvaralaštva i napor da se ostvari određena ideja. Najteže je određenu ideju realizovati u problemskom šahu i to je, pored ostalog, i borba samog sa sobom. Problemski šah je prava umetnost i egzaktna stvar gde se traži preciznost do savršenstva i gde je potrebno jedinstveno rešenje počev od prvog poteza – objašnjava nam Mirko Marković svu lepotu problemskog šaha. Inače, Mirko Marković je mnogo dao razvoju šaha u gradu na reci Vlasini, a i samom ŠK „Vlasotince” kao i košarkaškom klubu, gde je njegov doprinos kao igrača i trenera bio izuzetno veliki.
Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

1 Trackback / Pingback

  1. Šahovske kompozicije Mirka Markovića - JUGPRESS

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*