LESKOVAC
Povod za pisanje ovog članka, je često dolaženje voćara u našu službu sa pitanjem, kada je najpovoljnije vreme za rezidbu voća i vinove loze.
Poznavajući klimatske uslove u Južnomoravskom okrugu, gde ima često eksremno niske temperature i do -30C°, sa saznanjem da su u pitanju manje površine pod voćem, uvek preporučujem voćarima da ovu operaciju odlože za februar i mart proizvodne godine i to što bliiže, kretanju vegetacije. Jer, po završetku rezidbe obavezno preporučujem zimsko tj. prolećno tretiranje na bazi parafinskih ulja i bakra. Kada su u pitanju veće površine onda sam primoran da voćarima preporučim da se to može vršiti i u jesen i to odmah po opadanju lišća, pa i preko cele zime, ako su tC° više od 5C°. Nezavisno od površine pod voćem voćarima preporučujem da u jesen po opadanju lišća u svojim voćnjacima obavezno skinu slomljene i bolesne grane, skinu mumificirane plodove sa voćaka, a mogu, da bi sebi smanjili posao za proleće, skinu i jake vodopije iz osnova skeletnih grana. Sve ovo se odnosi na starije voćnjake koji su u rodu, za mlade voćnjake uvek preporučjem rezidbu u proleće.
Preporučujem svakom savetodavcu da pre nego zauzme stav – koju će peporuku dati, da se obavezno predhodno informiše o vrsti voća za rezidbu o tipu zemljišta, ekspoziciji terena pod voćem, lokalitetu i starosti voćnjaka i vinograda. Sve ovo što sam reko za voće, odnosi se i na vinovu lozu pa čak i više , zbog anatomije građe lastara, koji su osetljiviji na niske temperature.
dipl ing.polj. Nenad Stefanovic
Leave a Reply