Radovi u pčelinjaku: Kada i kako adekvatno zameniti maticu?

Foto: Ilustracija

LESKOVAC

Po pravilu matice treba menjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamenimo svake godine. Uvek u pčelinje zajednice dodajte isključivo oplođene i proverene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od proverenog uzgajivača matica. Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazati

• Obezmatičavanje društva

Maticu menjajte kada su vam društva u najboljoj snazi jer je to pravi trenutak za takvu radnju. iz prostog razloga da ne biste naredne pčelarske sezone imali lošu pčelinju zajednicu sa starom i istrošenom maticom koja neće biti u stanju da razvije pčelinje društvo.
U pravilu matice treba menjati barem svake druge godine ukoliko nismo u mogućnosti da ih zamenimo svake godine. Uvek u pčelinje zajednice dodajte isključivo oplođene i proverene matice iz vlastite proizvodnje (najbolje) ili od proverenog uzgajivača matica.Nemojte praviti sebi luksuz da pčelinje zajednice dugo držite bez matice, jer svaki dan za pčelinju zajednicu je važan kako se ne bi prekinuo kontinuitet razvoja i života pčelinje zajednice koji će se kad-tad pokazati.Obezmatičavanje pčelinjih zajednica na početku glavne paše, a u cilju kontrolisanja rojevnog nagona ima nekog smisla radi postizanja većih prinosa samo uz dodavanje već zatvorenih matičnjaka što proces izvođenja i oplodnje matice svodi na 15-ak dana koliko i traje većina naših pčelinjih paša. U svim drugim slučajevima nemojte zajednice ostavljati više od nekoliko dana bez matice.
Prema tome odgovor na pitanje kako adekvatno zameniti maticu podrazumeva sve one metode zamene koje pčelinje zajednice bez matice neće držati duže od nekoliko dana.

• Postupak zamene

S ovim želimo postići da naše pčelinje zajednice budu stalno u top formi, a ne da zbog postupka zamene matice izrazito jaka društva zbog diskontinuiteta legla od mesec dana pretvaramo u rojeve, koje ponovo moramo razvijati.U pravilu 100 % proveren način najbrže a sigurne zamene matica podrazumeva da matice prethodno uzgojimo u oplodnjacima od dva ili tri LR nili DB rama, da iste te matice pustimo određeni vremenski period da legu u oplodnjacima kako bismo mogli oceniti njihov kvalitet, a nakon toga da obezmatičimo pčelinju zajednicu kojoj želimo promeniti maticu i istog trenutka preko novinskog papira u prazan LR ili DB nastavak dodamo celi sadržaj oplodnjaka tj. maticu i dva rama legla.Ovaj postupak zamene matice sa celim sadržajem LR ili DB oplodnjaka je 100 % siguran i pouzdan.
Ovim načinom postižemo sledeće:
Nismo prekinuli kontinuitet prirodnog razvoja i života pčelinje zajednice.
Nema bojazni od neprihvaćanja matice, tj. da će pčele ubiti maticu i početi izgradnju vlastitih matičnjaka kao što se zna desiti prilikom zamene matice u kavezu.
Pčelinju zajednicu smo čak i pojačali sa dva rama legla što će jako dobro uticati na njeno zimovanje.
Ovakav način zamene matica toplo preporučujem da uradite na kraju pčelarske sezone u mesecu julu ili avgustu kako bi uz adekvatnu prihranu sigurno imali jake pčelinje zajednice spremne na sve izazove zimovanja. Medno!!!

MA Nenad Stefanović
PSSS Leskovac

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*