Radnici gladuju, država k’o maćeha

LESKOVAC

Na konferenciju za medije Sindikalne organizacije „Univerzal“ DP Leskovac izneti su problemi sa kojima se ovo preduzeće susreće u poslednje vreme, praktično od trenutka uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korone.
Ivana Labović Petrović, u ime uposlenika, situaciju je ocenila kao veoma nepovoljnu.

-Nakon izbijanja epidemije smo obustavili proizvodnju i posle toga su krenuli svi naši problemi koji su se nadovezivali jedni na druge. Naime, neposredno pre proglašenja epidemije, raspisan je javni poziv za dodelu sredstva za refundaciju troškova repromaterijala. Mi smo aplicirali, kao i ranijih godina, ali se sada tražio i jedan novi uslov, a to su plaćeni doprinosi za čitav period našeg postojanja. Mi tu imamo problem, jer postoje neplaćeni doprinosi iz nekih ranijih perioda, iz 2008, 2009. i 2010. godine. Nakon nekoliko meseci je stiglo obaveštenje da je javni poziv obustavljen i da tih sredstava neće biti. Mi funkcionišemo kao preduzeće uz pomoć sredstava koje nam opredeljuje Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, pod čijom smo ingerencijom, i koje dva puta godišnje raspisuje javni poziv za ta sredstva. To je značilo da mi bez tih sredstava ne možemo da platimo dugove dobavljačima i da nabavimo novi repromaterijal. Uvođenjem vanrednog stanja obustavili smo proizvodnju kako bi zaštitili radnike, a kada smo hteli da ponovo počnemo da radimo nismo mogli, jer nismo imali sredstva da pokrenemo proizvodnju. Nismo bili u mogućnosti da isplaćujemo zaradu, da plaćamo redovne troškove…-

Ivana Labović Petrović kaže i da „Univerzal“ zbog svog statusa državne svojine i statusa korisnika javnih sredstava nije mogao da ostvari pravo na paket mera za pomoć privredi u krizi izazvanoj epidemijom.
-Napominjem da su navedeno pravo na pomoć ostvarila preuzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koja su takođe korisnici istih javnih sredstava, ali su u privatnom vlasništvu. Nakon rebalansa budžeta Ministarstvu za rad, pod čijom smo ingerecijom, značajno su umanjena sredstva koja se po Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji opredeljuju za preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju, te je Javni poziv za refundaciju troškova repromaterijala obustavljen, pa smo ostali bez tog prihoda.

Izmenom Zakona o javnim nabavkama, od 01.07.2020. zbog nasleđenih dugova za neplaćene doprinose iz ranijih perioda, izgubili smo pravo na status ponuđača i više ne možemo učestvovati na tenderima, koji su naš glavni izvor prihoda. Inače, mi od 2017. do aprila 2020. godine doprinose plaćamo redovno. Najavljeno je isključenje struje, a voda je isključena 26.9.2020., te je i u pogonu plastika obustavljena proizvodnja, a to je jedini pogon koji je jedini radio nakon ponovnog pokretanja proizodnje.-
Ivana Labović Petrović kaže da su se za pomoć u rešavanju problema obratili svim nadležnim institucijama, ali preciznih instrukcija o daljem postupanju od strane nadležnih institucija za sada nema.

-Preduzeće od početka epidemije nema načina da ostvari neophodne prihode, došlo je do kašnjenja u isplati zarada i doprinosa, a upošljenici su bez primanja dovedeni do ruba egzistencije. Zbog nemogućnosti pravovremenog plaćanja doprinosa, 30.9.2020. izgubili smo i pravo na overu zdravstvenih knjižica. Neophodna nam je pomoć u hitnom rešavanju problema, jer se finansijska sigurnost radnika, sigurnost održanja zaposlenja i sigurnost zarada, pred predstojećom ekonomskom krizom na koju upozoravaju mnogi stručnjaci, nameće kao prioritet.

Ministarstvu za rad, kao i ministarstvima privrede i finansije ukazivano je na to da su državna preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom nepravedno izuzeta iz pomoći u vidu tri minimalne zarade, za razliku od privatnih istog tipa, ukazivano je na negativne posledice pandemije po poslovanje, loš materijalni status radnika i probleme u poslovanju, ali nekog konkretnog odgovora do sada nije bilo.-
Kao jedan od vid rešenja pominje se i napuštanje firme uz socijalni program, za šta se u anketi izjasnilo 24 radnika.

Predstavnik sindikata Jovica Nedeljković, sekretar u Veću Saveza samostalnih sindikata, kaže da za ovo državno preduzeće ne važe paketi pomoći za privredu koje je Vlada Republike Srbije propisala.
-Vlada je trebalo samo da naprave izuzetak u slučaju preduzeća koje upošljavaju osobe sa posebnim potrebama. Najmerodavnije ovom slučaju je Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja, koje je u jednom trenutku došlo u situaciju da rebalansom budžeta ostane bez sredstava koja su prebačena u minimalne zarade. Onda su oni sve to prebacili na Ministarstvo finansija koje se nije oglasilo, nije dalo povratnu informaciju, kao ni Ministarstvo privrede, i sada čekamo da oni reše problem da li ova preduzeća, koja jesu državna, mogu da dobiju sredstva predviđena za isplatu minimalnih zarada.

Problem je i kako konkurisati za to, jer su prošli svi termini… Zato i tvrdim da jedino Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja može nešto da uradi po ovom pitanju, jer su oni poslodavac ovoj firmi. Ja zato pitam i šta će se desiti ako dozvolimo da se ovo preduzeće ugasi? Ko će da primi u radni odnos osobe sa invaliditetom, koje se ionako teško zapošljavaju…-

U Srbiji postoji 57 preduzeća koja se bave profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Njih 16 je u državnom vlasništvu, dok su ostala privatna. „Univezal“ DP Leskovac je jedan od tih 16 firmi, a ima 29 uposlenika, od čega su 19 osobe sa invaliditetom.

U preduzeću „Univezal“ DP Leskovac postoje radnici kojima se duguje 24 plata iz nekih ranijih vremena. Zarade se poslednjih meseci ne isplaćuju redovno. Lica sa invaliditetom su pre 20-ak dana primile majsku zaradu, a ostali su primili januarsku zaradu i akontaciju za februar. Doprinosi su plaćeni za OSI u maju, ostalima zaključno sa aprilom.

I. S.

Sve o makroekonomskim i mikroekonomskim trendovima, kao i pitanjima radnika i radničkih prava, možete pročitati u štampanom izdanju Nove Naše reči.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*