Protiv bele kuge

LESKOVAC

Budžetom grada Leskovca za 2019. godinu izvojeno je 5 mliona dinara za finansiranje vantelesne oplodnje . Kako kaže zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović, lokalna samouprava donela je odvu odluku jer je  bila svesna činjenice da se kod nas veliki broj bračnih parova suočava sa problemom steriliteta.Ona navodi da ovo pravo mogu ostvariti bračni parovi koji imaju prebivalište na teritoriji grada Leskovca i to godinu dana pre podnošenja zahteva, da bračni par ima državljanstvo Srbije,da žena u momentu podnošenja zahteva nije navršila 45 godina, a ukoliko je mlađa od 42 godine i potvrdu Zavoda za zdravstveno osiguranje da je iskoristila pravo na tri pokušaja o trošku fonda.

Republički fond finansira tri pokušaja vantelesne oplodnje, a grad Leskovac ide i korak dalje finansirajući još dva pokušaja kaže Ranđelovićeva.

Procenjuje se da oko 400 hiljada parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor a isto toliko i ženski, dok se kod 40 odsto ne zna nastanak ovog problema. Zbog steriliteta godišnje oko tri i po hiljade parova u Srbiji uradi vantelesnu oplodnju.Kako navodi zamenica gradonačelnika Leskovca , pravo na vantelesnu oplodnju je u Leskovcu prošle godine iskoristilo 11 bračnih parova, a ove godine zabeleženo je takođe veliko interesovanje, a novčani  iznos po bračnom paru na godišnjem nivou je po 250.000 dinara.

NNR

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*