Borba za učenike

VLASOTINCE

Završetkom osmogodišnjeg školovanja svi učenici su u prilici da izaberu srednju školu u kojoj će nastaviti svoje dalje školovanje. To i nije, baš, lako, kako za same učenike, tako i za njihove roditelje. A određenih briga imaju i same škole. Jer škole iskazuju svoje potrebe a nadležne institucije donose konačne odluke o broju i profilima koje mogu da dobijaju određene škole. Izgleda da je najveći problem što nema dovoljno dece koja treba da nastave sa školovanjem kao srednjoškolci.
U vlasotinačkoj opštini ove godine osmi razred završava 317 učenika u svim osnovnim školama sa teritoriji ove opštine, a vlasotinačka gimnazija „Stevan Jakovljević” ima kvotu da upiše 90 učenika, 210 mesta rezervisano je za učenike u Tehničkoj školi, što u ukupnom zbiru znači da skoro svi učenici koji sada završavaju osmi razred mogu da se upišu u ove dve vlasotinačke škole. Naravno da nije tako, jer deca imaju svoje želje i naklonosti i mnoga, od njih upisuju se u srednje škole u Leskovcu, Nišu, Prokuplju, Beogradu…
U poslednje vreme svedoci smo da direktori srednjih škola ulažu velike napore kako bi upisali potreban broj đaka u svoje škole, jer ako ne bude realizovan plan upisa, sleduju određene konsekvence od nadležnog ministarstva. Vlasotinačka Tehnička škola prošle godine bez malo imala je stoprocentan broj upisanih đaka u prvoj godini. Od odobrenih 210, upisano je 195 učenika, što je za mnoge bilo iznenađenje.
– To je bio više nego dobar rezultat upisanih učenika. Naša očekivanja su da i ove godine ponovimo isti rezultat kada je u pitanju upis učenika za sva ona zanimanja koja su nam odobrena ove godine – kaže nam preduzimljivi direktor Tehničke škole u Vlasotincu, Milivoje Đorđević.
Vlasotince je nakad bilo istinski bastion građevinarstva. Da li se taj pridev može povratiti uskoro vašoj školi ?
– Najpre moram da kažem da mi isključivo pratimo potrebe naše privrede i trudimo se svim silama da školujemo decu za njihove potrebe. To radimo već godinama, a tako ćemo raditi i u narednom periodu. Građevinski tehničar je, u našoj školi, u prošlosti bio decenijski profil zanimanja koje je bilo izuzetno zanimljivo i primamljivo za učenike. Uz razumevanje nadležnog Ministartsva prosvete ove godine upisujemo 30 učenike koji će kad završe četvorogodišnje školovanje dobiti diplomu građevinskog tehničara, koja je izgleda, baš, tražena u poslednje vreme.
Koja sve zanimanja imate u četvorogodišnjem školovanju ?
– I dalje imamo mogućnost upisa za po 30 učenika u četvorogodišnjem trajanju za zanimanja ekonomski tehničar, kao iza mašinski tehničar motornih vozila.
Vaša škola je jedna od onih škola koja se može podičiti postignutim rezultatima kada je u pitanju dualno obrazovanju. Koje sve obrazovne dualne profile upisujete ove godine ?
– U trogodišnjem dualnom školovanju upisujemo 30 učenika za zvanje tehničar mehatronike, zatim 15 učenika, rukovaoca građevinskom mehanizacijom, kao i 15 učenika operatera osnovnih građevinskih radnika, kao što su zanimanja zidara, tesara i armirača. Imamo mogućnost upisa i 15 đaka za zanimanje industrijski mehaničar i 15 učenika za zanimanje bravar-zavarivač.
Imate mogućnost upisa i za zanimanje modni krojač ?
– Tako je. Ali znajući probleme vlasotinačke privrede i potrebe za zanimanjem električar mi smo preduzeli određene korake da dobijemo mogućnost upisa 15 učenika za zanimanje električar. To je deficitarno zanimanje i mnogi preduzetnnici i predstavnici nekoliko firmi upravo traže električere za rad u svojim pogonima. U razgovoru sa Gabrijelom Grujić, pomoćnikom ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje, naveli smo razloge naše želje da školujemo električare, pa se tako nadamo da ćemo uspeti da dobijemo mogućnost upisa 15 učenika budućih električara, a da u isto vreme školujemo i dalje 15 đaka modnih krojača – informiše nas Milivoje Đorđević, direktor vlasotinačke Tehničke škole, koji je uveren da se mogu ponoviti prošlogodišnji više nego uspešni rezultati upisa učenika u prve razrede koje ova školska ustanova može da ponudi budućim srednjoškolcima.

Tekst i foto: Vlastimir Stamenković

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*