Pečenjevac-najbolje selo u Srbiji

LESKOVAC

Žiri manifestacije ‘’Susreti sela Srbije’’ odlučio je da je Pečenjevac  najbolje selo u Srbiji, u konkurenciji naselja do dve hiljade žitelja, a odluka je saopštena na završnoj priredbi, prošle subote u Lozoviku.

 Pečenjevac je, u kategoriji sela  u kojima živi do 2 hiljade stanovnika, proglašen  najboljim, a nagradu je, u Lozoviku kod Velike Plane, primio  dugogodišnji predsednik Mesne zajednice i aktuelni direktor Doma kulture, Miroslav Stanojević.  

Za doprinos kvalitetnijem životu na selu, priznanje je pripalo i Biljani Pavlović, zaposlenoj u pečenjevačkom Domu  kulture.

‘’Susreti sela’’ је, više od pola veka stara, manifestacija čiji je cilj očuvanje tradicije i narodnog stvaralaštva i društveno-ekonomski razvoj seoskih sredina.   Susrete sela organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a pri izboru najboljih, ocenjuje se godišnja aktivnost sela u razvoju poljoprivredne proizvodnje, obrazovanja i vaspitanja, izgradnji i uredjenju naselja i kulturnim dostignućima.

 U proteklih 20 godina nestalo je  dvanaest sela koja su nekada bila pobednici takmičenja. Zato je cilj manifestacije  da sačuva selo, kroz negovanje izvornosti, običaja i poetike kraja u kome je smešteno, ali i da mlade ljude motiviše da ostanu na rodnim ognjištima.

N.R.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*