Oko 300 penzionera u okrugu koristi besplatno banje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Oko 200 penzionera iz grada Leskovca i oko 300 na nivou Jablaničkog okruga koristilo je ili će koristiti pravo na besplatno banjsko lečenje, rekao je za Novu Našu reč predsednik Udruženja penzionera iz Leskovca Bratislav Zdravković.

Penzioneri su rangirani po kriterijumima Fonda Penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).

-Mi smo, kao udruženje, imali samo ulogu da skupimo te njihove izjave i lekarske izveštaje, sve se to dostavlja u  PIO, a oni su, na bazi odgovarajućeg programa  koji je jedinstven za celu Srbiju, napravili rang-liste,- objašnjava Zdravković.

Kaže da je najveće interesovanje među penzionerima za odlazak u Sijarinsku banju.

-Ona je nama Leskovčanima najbliža, a ja mogu da kažem da je to i najbolja banja u Srbiji. To što nema hotele kao druge banje, drugo je pitanje, ali je najlekovitija, leči praktično sve i najlepša je za odmor i rekreaciju, što je važno i za mlade,- rekao je Zdravković. Kaže da je više od polovine penzionera iz grada Leskovca otišlo u Sijarinsku Banju i to po svojoj želji.

-Ostali su išli u ove okolne banje, o svemu tome je odlučivala ta takozvana drugostepena komisiji, gde je lekar,  na bazi njihovih nalaza i određivao gde idu. Ali na prvom mestu je bila želja penzionera,- objašnjava Zdravković.

 Čitavu ovu akciju organizovao je PIO. Na nivou grada za besplatno korišćenje banjskog lečenja konkurisalo je više od 1.000 penzionera a dobilo oko 200 , što je 20 posto. Zdravković ocenjuje da to “baš i nije malo”.

Leskovačko udruženje, kaže, ima ugovor sa Sijarinskom i  Vranjskom banjom za sve svoje članove koji tako ostvaruju 10%  popusta. U slučaju Sijarinske Banje ugovorena je i mogućnost otplate usluga na sedam meseci.

 Lj.S.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*