Odziv mladih crtača izvan Srbije

LESKOVAC

Milica Hadži-Jovančić, učenica 4/1 razreda Osnovne škole “Josif Kostić” poslala je najbolji strip-kaiš na ovogodišnjem konkursu kojeg je, sada već tradicionalno, organizovala Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan”. Milici se pridružila Anastasija Vidanović, učenica 5/1 razreda Osnovne škole “Vuk Karadžić”, čiji je strip-kaiš proglašen najboljim u kategoriji osnovaka od petog do osmog razreda, a Ivona Lendić, iz Škole primjenjene umjetnosti iz Osijeka, bila je najbolji autor strip-kaiša u kategoriji srednjoškolaca.

Specijalna nagrada dodeljena je Marku Miladinoviću, učeniku 8/1 razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Leskovcu.

Ovakvu odluku doneo je tročlani žiri u sastavu Marko Stojanović, teoretičar i scenarista stripa, predavč u Leskovačkoj školi, Miloš Svetković, takođe autor stripa i predavač u Leskovačkoj školi, Nikola Milićević, teoretičar stripa i urednik nedeljnika Nova Naša reč, uuz svesrdnu, ali i zbog broja pristiglih radova, neophodnu  asistenciju Ivana Stojanovića Fikija, strip autora međunarodne reputacije, i Marka Serafimovića, takođe poznatog autora stripa iz Leskovačke škole.

Na ovogodišnjem konkursu za najbolji strip-kaiš svoje radove je poslalo ukupno 1859 učenika iz 27 škola, ovom prilikom  iz Leskovca, Beograda, Kraljeva, Čačka, Sremske Kamenice, Šida, Gornjeg Milanovca, Dobanovaca, što konkursu daju karakter nacionalnog, jer je prerastao granice Jablaničkog okruga, kako je u startu bio koncipiaran. Ove godine, međutim, radove su poslali i učenici iz škola u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, što je konkursu dalo karakter internacionalnog, odnosno međunarodnog.

Konkurs je prganizovala Leskovačka Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, u saradnji sa Sindikatom prosvetnih radnika Leskovca, i uz medijsku podršku nedeljnika Nova Naša reč.

Sve nagrađene radove Nova Naša reč objavljuje na strani uobičajenoj za strip tablu.

N.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*