Odlazak mladog umetnika iz Srbije

VLASOTINCE

Kao dečak, Aleksandar Radičević, silno je želeo i maštao je da bude golman u fudbalu. Bio je vanserijski talenat i pod stručnim rukovodstvom nenadmašenog trenera za golmane Miše Petrovića, kao golman Vlasine, bio je dve godine pionirski reprezentativac FSRIS. Ali, kako je posle završene osmogodišnje škole u Vlasotincu upisao u Leskovcu Školu za tekstil i dizajn, zbog obaveza u školi ostavio je fudbal.
Još u ranom detinjstvu pokazivao je sklonost i nadarenost za slikanje. Prvi je dobitnik nagrade Fondacije „Gmitar Obradović” koja se dodeljuje učenicima srednjih škola za prepoznatljiv likovni izraz, a bio je još i dobitnik stipendije „Dositeja” koju dodeljuje Ministarstvo omladine i sporta mladim talentima.
Osnovne akademske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer grafika, a master akademske studije na istom fakultetu, smer slikarstvo, u klasi profesora Gordana Nikolića, sa prosečnom ocenom 10.
Ovih dana u Beogradu predstavio se prvom samostalnom izložbom u Galeriji KC „Kraljević Marko” pod radnim naslovom „Pukotine. Eho” u beogradskoj četvrti Savamala, stecištu umetnika i poslenika kulture u kojoj se nalazi i Manakova kuća, koja čuva nasleđe vlasotinčkog umetnika Hristifora Crnilovića.
Na otvaranju izložbe pored poštovalaca umetnosti, slikara, grafičara i vajara bili su i predstavnici „Udruženja Vlasotinčana” u Beogradu, koji su mladom umetniku i svom sugrađaninu čestitali, dali mu ohrabrenje za prvu samostalnu izložbu, iskazali mu podršku i poželeli puno sreće i uspeha u njegovoj daljoj stvaralačkoj umetničkoj karijeri.
– Zahvalan sam ljudima iz „Udruženja Vlasotinčana” koji su se pojavili na mojoj prvoj samostalnoj izložbi i dali mi punu i iskrenu podršku u mom daljem radu – veli Aleksandar Radičević, koji je podosta škrt u davanju izjava za novinare.
Da se radi o umetniku sa izuzetnim potencijalom i visokim vrednostima, kazuju i izgovorene reči Dunje Trutin, vajara i doktoranta na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.
– Aleksandra znam još sa prve godine na fakultetu, ali tek sada kada se pridružio našoj grupi koja deluje u okviru KC „Magacin u Kraljević Marka” upoznala sam ga bolje kao i sve njegove radove na kojima uspešno projektuje svoje unutrašnje stanje. „Pukotine. Eho” kako je naziv ove izložbe predstavljaju vezu između spoljašnjeg sveta i unutrašnjeg bića autora, – istakla je Dunja Trutin.
Impresije i komentari svih onih koji su videli izložbu bili su veoma pozitivni uz konstataciju da je pred mladim umetnikom vreme u kome će do izražaja doći sav njegov talenat i rad.
Po završetku studija Aleksandar je živeo i radio u Beogradu, ali uskoro, u toku ove jeseni, kao mnogi mladi i školovani ljudi, odlazi iz Srbije u Minhen u Nemačkoj, gde će biti na četvorogodišnjem usavršavanju na tamošnjoj Likovnoj akademiji.
– Odlazim iz Srbije, jer shvatio sam da ovde nemam perspektivu ni pravu priliku za afirmaciju u svom poslu koji ću raditi u narednom periodu, – veli talentovani umetnik Aleksandar Radičević iz Vlasotinca, koji će, nažalost, kao i mnogi mladi i nadareni ljudi otići iz zemlje.

Prognoza Miše Petrovića
I U SLIKARSTVU BIĆE ALEKSANDAR VELIKI
Na otvaranju izložbe bio je i Miša Petrović, prvi i jedini trener koji ga je podučavao golmanskim bravurama, i koji je pun lepih reči za Aleksandra kao čuvara mreže, kao i za majstora slikarstva.
– Aleksandar je bio posebno nadaren i talentovan da bude vrhunski golman. Ali, kako se opredelio za umetnost slikanja, uveren sam da će i na tom polju biti Aleksandar Veliki, jer njegove slike pokazuju veliko umetničko umeće – kaže nam Miša Petrović.

Vlastimir Stamenković

Ovaj sadržaj je deo projekta koji sufinansira Opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Neka Vaš komentar bude prvi

Odgovorite

Vaša email adresa neće biti objavljena.


*